Gepubliceerd op: 06-07-2022
Benieuwd wat er allemaal beweegt op het vlak van lokaal voedselbeleid? Hieronder lijsten we op welke evenementen en initiatieven de moeite lonen om je lokale aanpak scherp te stellen. Neem ook eens een kijkje op onze voedselwebsite
Leerrijke evenementen en infosessies
- Op 27 september nodigen we o.a. Carolyn Steel en Tristram Stuart uit op de VVSG voedseldag. Carolyn Steel is een vooraanstaand denker over eten en steden. Ze is auteur van de bekroonde boeken Hungry City: How Food Shapes Our Lives (2008) en Sitopia: How Food Can Save the World (2020). Tristram Stuart is een internationaal bekroonde voedselspreker. De milieucampagneorganisatie die hij oprichtte, Feedback, vecht wereldwijd tegen minder voedselverspilling. Bekijk alvast hun miljoenen keer bekeken TED talks vooraleer je jezelf inschrijft.
Mag het nog iets meer (vakantielectuur) zijn?
- De VVSG pleit ervoor om alle organisatoren te verplichten met herbruikbaar materiaal te werken, net zoals dat nu al verplicht is voor lokale besturen.
- Met het korte keten project Recht uit Zèè slaat de Stad Nieuwpoort de handen in elkaar met de Nieuwpoortse vissers, voor verse vis uit de Noordzee, recht in de Nieuwpoortse haven, en via een Nieuwpoortse vishandelaar naar een Nieuwpoorts restaurant.
- 249.000 euro voor nieuwe oproep volkstuinen! Kandidaten kunnen tot 30 september 2022 een project indienen bij de Vlaamse Landmaatschappij. In 2021 zijn er 5 op de 11 ingediende projecten van lokale besturen goedgekeurd.
- Een podcast rond korte keten modellen, getipt door onze Nederlandse partner Stadslandbouw Nederland.
- Toerisme Vlaanderen zal een Vlaams Culinair Centrum oprichten in Antwerpen genaamd de Smaakhaven. Ze zijn op dit moment op zoek naar feedback op dit plan: wat is er goed, wat missen ze nog, of welke kansen kunnen ze beter niet laten liggen? Toerisme Vlaanderen is jullie dankbaar!
- Enkele Knack-redacteurs gingen de uitdaging aan en schrapten bewerkte voeding uit hun dieet. De conclusies doen heel wat vragen rijzen over wat en hoe we elke dag eten.
- In Oxfordshire (UK) kiezen ze voor plantaardige catering voor gemeentelijke evenementen.