Bert Janssens

Gepubliceerd op: 05-10-2022

Op dinsdag 27 september kon je in de tiendenschuur van de Abdij van Park te Leuven, een wondermooie locatie die voedsel uitademt, deelnemen aan de viering van drie jaren VVSG werking rond lokaal circulair voedselbeleid. Een traject van 14 lerende netwerken, 5 thematische overlegmomenten, 5 provinciale workshops, 2 gewestelijke voedseldagen, 150 lokale besturen, 350 personen, ... dat niet mogelijk was zonder ondersteuning van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). 62 % van de lokale besturen heeft nu activiteiten rond voedselbeleid. Mooie cijfers, maar what's next? 

Kookboek Lokaal voedselbeleid

Om verder in te zetten op voedselbeleid hebben we een kookboek gemaakt. De voedseldag was het ideale moment om "De lokale honger stillen" te lanceren. Alvast een voorsmaakje: negentig pagina's met inspirerende praktijkvoorbeelden, extra kruiding voor meer verdieping en keukentips uit de VVSG activiteiten. De gemeentelijke projecten van Kuurne, Heist-op-den-Berg, Gooik, Sint-Truiden en Leuven hebben we speciaal voor de voedseldag ingeblikt op video. Daarnaast staan we in het boek ook stil bij de uitdagingen die ons voedsel en ons voedselsysteem met zich meebrengen? Wat is duurzame voeding op economisch, sociaal en ecologisch vlak? Hoe gooi je die feiten in een voedselbeleid? Welke maatschappelijke kansen bieden de voedseluitdagingen? Hoe koppel je voedsel aan de verschillende beleidsdomeinen en aan de SDG’s ? Hoe zet je intern en extern een participatieproces op? Rond welke thema’s werk je en hoe vul je die thema’s in ? Met welke partners ga je samenwerken? Waar vind je subsidies? De recepten vind je in het kookboek. We zijn alvast benieuwd naar jullie gerechten! 

Engagementsverklaring lokaal voedselbeleid

De voedseldag was ook de uitgelezen kans om de huidige positieve dynamiek rond lokaal voedselbeleid in een politieke engagementsverklaring voor de komende jaren vast te leggen. Lokale besturen erkennen het verbindende belang van voedselbeleid en hun cruciale regie- en voorbeeldrol in een voedselsysteem. Vanaf 27 september kan je als lokaal bestuur deze engagementsverklaring ondertekenen. Jullie doen toch ook mee? 

TED sprekers zoals de internationale bestsellerauteurs Carolyn Steel, Tristram Stuart en de Belgische schrijver en Dokter Staf Henderickx waren de slagroom op de taart. Nederland inspireerde ons via onderzoeker Jan Willem van der Schans en stichter van Eten+Welzijn Rudy Crabbé. De 5-jarige vruchtbare samenwerking tussen VVSG,  Stadslandbouw Nederland en de Nederlandse ambassade was de kers op de slagroom. Via de presentaties en opnames kan je alsnog meeproeven. Wij kijken alvast uit naar de komende 5 jaar. 

Ik hoorde recent van een wijs iemand dat samen koken en afwassen voor verbinding zorgt. Door samen te vertragen neem je de tijd om te luisteren naar elkaar, te leren van elkaar, uit te wisselen. Mail me via steven.desair@vvsg.be om eens samen te koken rond voedselbeleid. Wie de afwas doet, laat ik nog even in het midden. 

Smakelijk.