Auteur:

Gepubliceerd op: 28-06-2023

De ministerraad keurde op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een ontwerp van koninklijk besluit goed over de toekenning van NAVAP-subsidies aan de lokale politiezones.

Net zoals de afgelopen jaren heeft de federale regering beslist om de lokale politiezones een subsidie te verlenen voor de kost van het wachtgeld van de personeelsleden die NAVAP genieten. NAVAP staat voor non-activiteit voorafgaand aan de pensionering. Hierdoor kunnen politieambtenaren onder bepaalde voorwaarden vier jaar voor hun vervroegd pensioen - vanaf 58 jaar - stoppen met werken. Tijdens de NAVAP-periode ontvangen politiemensen een wachtgeld dat ongeveer 75 procent van hun loon bedraagt als ze een volledige loopbaan hebben. Deze subsidies aan de lokale politiezones compenseren de financiële meerkosten voor de lokale besturen in 2023.

Het gaat in totaal om 39,5 miljoen euro. In de initiële federale begroting 2023 was 31,5 miljoen euro voorzien voor de periode januari tot september 2023. Maar de federale financiële tussenkomst voor die NAVAP zou stoppen op 1 oktober 2023. Dit zou betekenen dat de zones vanaf oktober 2023 en de jaren daarna de effectieve kosten van de NAVAP-regeling voor hun rekening moeten nemen. Voor de VVSG was het belangrijk dat de zones ook na 1 oktober op bijkomende subsidies konden rekenen (zie nieuwsbericht 24 november 2022). De federale regering is hierop ingegaan door tijdens de afgelopen begrotingscontrole 8 miljoen euro extra middelen te voorzien voor de lokale politiezones. Op die manier zouden de meerkosten van de zones voor het gans het jaar 2023 gecompenseerd moeten zijn. Bovendien werd het bedrag ook (deels) aangepast aan de index.  Maar het Rekenhof (pagina 8) maakt wel de kanttekening dat voor zowel de NAVAP-regeling als het sectoraal akkoord de geraamde kostprijs niet werd aangepast aan de meest actuele loonindex (1,9999) en in plaats daarvan steunt op een loonindex van 1,9222. Dus misschien compenseren de NAVAP-subsidies daardoor niet volledig de totale meerkosten maar het is positief dat de zones ook subisdies krijgen voor de periode oktober-december.

Positief is ook dat de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bij de bespreking in het Parlement (pagina 8) van de begroting 2023 heeft gezegd dat zij de effectieve kosten van de NAVAP-regeling zal blijven monitoren en een dossier zal voorbereiden om de nodige compensatie aan de lokale politie aan te vragen voor een eventuele delta in 2023 en 2024.

Het ontwerp over de toekenning van NAVAP-subsidies aan de lokale politiezones wordt ter ondertekening voorgelegd aan de Koning.

Vorig jaar (tijdens het federaal begrotingsconclaaf in oktober 2022) heeft de federale overheid al beslist dat de zogenaamde NAVAP-regeling progressief zal uitdoven tegen 2030.  Het is de bedoeling van de regering om de regeling tegen 1 januari 2033 definitief te laten verdwijnen.

Koen Van Heddeghem