Auteur:

Gepubliceerd op: 18-05-2022

Ook bij de lokale besturen staat de droogteproblematiek hoog op de agenda. Het kader voor de structurele aanpak van droogte is de Blue Deal, waarin de lokale besturen belangrijke partners zijn.

Lokale besturen nemen zelf veel maatregelen: ontharding, beheer publieke ruimte, riolen, grachten en kleine waterlopen, hemelwaterbeleid, dooradering van stad en dorp met water en natuur, vergunningenbeleid, sensibiliseren van particulieren, enzovoort. Vele acties uit de Blue Deal worden volop uitgerold. Zo werken de lokale besturen samen met hun rioolbeheerders hemelwater- en droogteplannen uit. Er wordt gewerkt aan een update van de gewestelijke verordening hemelwater, het grondwaterbeleid (inclusief bronbemalingen) wordt verder geactualiseerd, er is het afwegingskader watergebruik bij acute droogte. 

Huidige droogtemaatregelen: tijdelijk onttrekkingsverbod

Door de droogte is er sinds gisteren 17/05/2022 in alle provincies een tijdelijke uitbreiding van onttrekkingsverboden op onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. In sommige provincies werd dit besluit reeds eerder in mei genomen. Waar deze verboden gelden vind je overzichtelijk op deze kaart met onttrekkingszones.

Op 4 mei 2022 bracht de droogtecommissie de overkoepelende droogte-indicator naar niveau 1 (code geel). Op verschillende bevaarbare en onbevaarbare waterlopen worden voor de tijd van het jaar lage tot zeer lage debieten waargenomen. Begin mei werden op 67% van de locaties uiterst lage tot lage grondwaterstanden opgetekend voor de tijd van het jaar. De waterloopbeheerders nemen zelf waterbesparende maatregelen.  

Er zijn geen problemen met drinkwatervoorziening. De Vlaamse watermaatschappijen en de VMM monitoren de beschikbaarheid van kraanwater en geven dit weer in de statusindicator bevoorrading kraanwater. Verstandig omgaan met water blijft wel steeds de boodschap.

Wie water wil onttrekken uit een waterloop moet dit aanvragen of melden bij de waterloopbeheerder of beheerder van de publieke gracht via het e-loket. Dit geldt ook voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Wie een aanvraag indient zal zien dat dit niet mogelijk is in zones waar onttrekkingsverboden gelden. 

Christophe Claeys