Auteur:

Gepubliceerd op: 06-03-2023

Vlaamse lokale besturen worden wereldwijd gezien als pioniers wat betreft het lokaal vertalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals of SDG’s). Verschillende gemeenten toetsen lokale projecten systematisch af aan het SDG-kader of nemen de SDG’s mee als insteek bij het uitwerken van doelstellingen en acties, om zo het lokaal beleid te verduurzamen. Tijdens de jaarlijkse campagne ‘Week van de Duurzame Gemeente’ zet de VVSG die voortrekkersrol graag in de verf.

In 2023 zijn we aan de zesde editie van de campagne toe. Meer dan 170 steden en gemeenten deden de voorbije jaren al mee. Tijdens de campagneweek hangen zij de SDG-mastvlag uit aan hun gemeentehuis, communiceren ze over lokale duurzame initiatieven en – vooral – zetten ze hun ‘duurzame helden’ in de kijker. De helden zijn inwoners van de gemeente die in hun werk of activiteiten bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij worden de lokale gezichten van de mondiale SDG’s.

Na brede campagnethema’s als klimaat (2021) en inclusie (2022) leggen we de focus dit jaar op helden die bijdragen aan een specifieke ontwikkelingsdoelstelling: SDG 4 rond ‘kwaliteitsonderwijs’. We vieren scholen, leerkrachten maar even goed ondernemingen, organisaties en individuele burgers die bijdragen aan levenslang leren, wereldburgerschap, educatie rond de SDG’s, gelijke toegang tot & gelijke kansen in het onderwijs of in de kinderopvang, welzijn op school, enzovoort.

De  VVSG  ondersteunt deelnemende gemeenten bij de lokale invulling van de campagne. Via nieuwsbrieven, uitwisseling en vormingen inspireren we hen met Vlaamse en internationale goede praktijken en tools om als lokaal bestuur bij te dragen aan SDG 4. Daarnaast voorzien we gratis (fysiek en digitaal) campagnemateriaal. Een deel van het materiaal is dit jaar afgestemd op scholen – denk aan SDG-bingokaarten voor leerkrachten en leerlingen, SDG-plaktattoos voor kinderen – en we zetten ook in op een nieuw campagne-element: de SDG-tijdcapsule. Hierin verzamelen deelnemers bij hun helden, scholen en burgers wensen voor een duurzame gemeente in 2030.

Inschrijven voor de campagne is gratis en kan nog tot 30 juni via www.duurzamegemeente.be. In de online campagnehandleiding vind je uitgebreide info terug over het jaarthema, het campagnemateriaal en het aanduiden van lokale duurzame helden.

 

Heleen Voeten