Auteur:

Gepubliceerd op: 31-03-2022

De kinderopvang zit in een storm, da’s duidelijk. Het steeds groter wordend tekort aan kinderbegeleiders en de problemen met handhaving en kwaliteit, met als triest hoogtepunt het overlijden van een kind in een kinderopvang in Mariakerke beroeren iedereen.  

Op 1 april 2022 wordt er in Brussel actie gevoerd door het personeel van de Vlaamse  kinderopvang om op die manier de structurele problemen in de kinderopvang aan te kaarten. Verschillende organisaties en organisatoren roepen op om deel te nemen aan de actie. 

De VVSG gelooft in dialoog en doet dus geen oproep om deel te nemen. De VVSG stelde al vast dat de kinderopvang op haar tandvlees zit, trok begin 2022 aan de alarmbel en formuleerde 9 voorstellen om het tij te keren. Deze voorstellen vind je hier: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/personeelsuitdagingen-in-de-kinderopvang

Met de realisatie van deze voorstellen willen we het verschil maken voor de kinderbegeleiders uiteraard, maar ook voor de kinderen zelf en de kwaliteit van de opvang. 

Eerst dialoog

De VVSG gelooft in dialoog. In tal van overleggen gaan wij met de voorstellen aan de slag (overleg binnen Opgroeien Workforce kinderopvang; structureel overleg met de VDAB, de onderwijskoepels en andere opleidingsverstrekkers zoals CVO’s en Syntra, toekomstverhaal kinderopvang binnen “Vroeg en nabij”) en op allerlei andere fora laten we onze voorstellen klinken. Ondertussen is de vraag gesteld aan het kabinet om in overleg te gaan. 
 

Ook lokale kinderopvang gaat in dialoog

Ligt dit dossier jou als lokaal bestuur en/of organisator kinderopvang nauw aan het hart en wil je ook graag actie ondernemen?  

  • Raadpleeg de 9 beleidsvoorstellen in detail in onze standpuntnota en bespreek die met je team kinderopvang
  • Download de infografic en hang die op in de kinderopvang  
  • Bezorg een brief met een woordje uitleg aan ouders die gebruik maken van je kinderopvang  
  • Deel de post https://fb.watch/bfdvpKOdff/ op sociale media met de #meerhandenhoofdenenharten 

Heeft je lokaal bestuur vragen of opmerkingen bij deze 9 voorstellen en/of bij de strategie van VVSG, dan horen we dit graag. Mail naar Ann.lobijn@vvsg.be 

Ann Lobijn