Auteur:

Gepubliceerd op: 12-10-2022

Op donderdag 15 december 2022 organiseren de VVSG, de stad Mechelen, Beyond the Horizon en HIVA-KULEUVEN met al hun partners de inspiratiedag 'Buddy's voor inclusieve steden en gemeenten: lessen uit lokale & Europese projecten'. We nodigen lokale besturen en middenveldorganisaties uit om stil te staan bij geleerde lessen uit Europesen projecten met andere steden en gemeenten. Het gaat dan zowel om ervaringen met ‘mentoring’ tussen (Europese) steden en gemeenten als om social mentoring in Vlaanderen beter bekend als buddying.

De voorbije jaren participeerde de VVSG in duo met de stad Mechelen aan het CEMR project gefinancierd door de EU (AMIF) Inclucities. De belangrijkste doelstelling van dit project is de kennisuitwisseling tussen mentor- en mentee-gemeenten en hun verenigingen te vergemakkelijken om zo het lokale integratiebeleid te versterken. Zo begeleidde de VVSG en de stad Mechelen de Italiaanse vereniging en het Italiaanse stadje Capaci in het opzetten van een buddywerking.Hun proces illustreert de toegevoegde waarde van mentoring tussen steden samen met de hun verenigingen. 

Tegelijkertijd maakte Mechelen deel uit van een ander Europees project Orient 8. Ook dit project had als hoofdthema 'mentoring'. Specifiek gingen in dit project de verschillende partners op zoek naar slimme digitale tools om mentoringprogramma’s, zoals een buddywerking, te ondersteunen. Output van dit project zijn onder meer een intelligente matchingtool die aanbevelingen geeft voor het koppelen van mentoren en mentees op basis van de ontwikkelde criteria, en een mobiele Welcome Application die alle nuttige informatie, links over het publiek en plaatsen voor de nieuwkomers in meerdere talen aan te bieden. Bovendien werden alle verschillende producten getest in kleinere gemeenten. Het project wordt getest in Mechelen en in de kleinere steden Nikaia-Rentis (Griekenland) en Sala (Zweden).

Zowel Inclucities als Orient8 werden opgezet met de ambitie te bewijzen dat de ervaringen en tools in heel Vlaanderen en Europa kunnen worden gebruikt.

Inspiratiedag 'Buddy's voor inclusieve gemeenten: lessen uit lokale projecten' - 15 december

Laat je inspireren door Vlaamse en Europese experten en collega's over buddywerkingen en mentoring van en door gemeenten. Leer bij over hoe een buddywerking op te zetten in een kleine gemeente of hoe je hierrond een intergemeentelijk samenwerking kan opzetten. Wissel ervaringen uit over matching van buddy’s en leer bij over online tools voor buddying. Maak kennis met de welkomapplicatie van de stad Mechelen. Ben je er graag bij? Hou 15 december vrij.

Deze inspiratiedag is een initiatief van de VVSG, de stad Mechelen, Beyond the Horizon en HIVA-KULEUVEN en kadert binnen de Europese projecten Inclusive Cities (www.inclucities.eu) en Orient 8 (www.orient8.eu).

Deelname is gratis. Inschrijving is wel verplicht voor 7 december. Meer info

Sabine Van Cauwenberge