Auteur:

Gepubliceerd op: 24-08-2022

Het Vlaams inburgeringsbeleid is deze legislatuur gewijzigd. Een van de belangrijkste wijzigingen is ongetwijfeld de toevoeging van een vierde pijler, het participatie- en netwerktraject. De Afdeling ESF & Duurzaam Ondernemen van het departement Werk en Sociale Economie (verantwoordelijk voor de uitvoering van het Europees Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) in Vlaanderen, bereidt dit najaar een nieuwe projectoproep voor om de lokale besturen de komende jaren verder te ondersteunen bij de uitrol van deze vierde pijler. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Agentschap Binnenlands Bestuur en in overleg met partners zoals de Agentschappen Integratie en Inburgering en de VVSG.

De vierde pijler inburgering met het participatie- en netwerktraject zoals buddyprojecten, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur, vrijwilligerswerk of alternatieve trajecten met een aantoonbare meerwaarde, betrekt de lokale besturen nauwer bij het inburgeringsbeleid. Lokale besturen kregen de decretale verantwoordelijkheid het aanbod voor de inburgeraars te ontsluiten. Om de lokale besturen bij hun nieuwe taak te ondersteunen co- financiert de Afdeling ESF & DO via het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF)   'lokale proeftuinen vierde pijler inburgering. Deze proeftuinen eindigen dit jaar. 

Vlaanderen streeft ernaar dat iedere inburgeraar in de regio, stad of wijk waar hij/zij woont een sociaal netwerk kan uitbouwen en kan participeren aan de samenleving. Met een deel van de Vlaamse AMIF-middelen wil Vlaanderen de volgende jaren de lokale besturen verder ondersteunen met de opstart van de 4de pijler inburgering door een regionale samenwerking te stimuleren. De concrete uitwerking met een projectoproep komt er dit najaar.

Uitgangspunten verdere ondersteuning Vlaanderenbrede uitrol

De Afdeling ESF & DO bereidt dit najaar de nieuwe oproep volop voor, maar de uitgangspunten voor de nieuwe oproep zijn reeds bekend:

  • Planlast beperken voor lokale besturen
  • Streven naar gebiedsdekkend aanbod (op termijn)
  • Rekening houden met verschillende lokale contexten/snelhedenmiddelen en expertise delen door het stimuleren van samenwerking
  • Regionale samenwerking in 18 regionale organisatienetwerken
    • 3 grootsteden (Antwerpen, Gent, VGC)
    • 15 referentieregio’s
  • Lange termijn aanpak met ruimte om duurzame modellen te ontwikkelen. 

Voorbereiding projectoproep: experten organisatienetwerken gezocht

Voor de verdere en concrete voorbereiding van de oproep lanceerde de Afdeling ESF & DO de overheidsopdracht 'Ondersteuning organisatienetwerken 4de pijler inburgering'. Meer info.

De VVSG volgt de verdere ontwikkeling van dit initiatief nauw op.

Sabine Van Cauwenberge