Elk lokaal bestuur neemt diverse preventieve beveiligingsmaatregelen, zoals het implementeren van een firewall, netwerksegmentatie, URL-filtering, MFA (multi-factor authenticatie), antivirussoftware en andere maatregelen. Desondanks blijven ze kwetsbaar voor cybercriminelen.

Enerzijds is het van cruciaal belang om medewerkers voortdurend bewust te maken van mogelijke cybergevaren en hen te leren hoe ze die signaleren. Anderzijds kan een stad of gemeente inzetten op vroegtijdige detectie van afwijkingen. Cyberaanvallen blijven vaak lang onopgemerkt, waardoor zelfs back-ups geïnfecteerd raken. Veel IT-diensten van lokale besturen hebben echter niet de capaciteit of tijd om regelmatig logbestanden te controleren op onregelmatigheden. Automatische monitoring waarschuwt IT-beheerders onmiddellijk bij bepaalde gebeurtenissen, zoals een toename van dataverkeer op specifieke locaties in het netwerk. Op die manier kunnen ze snel een onderzoek starten.

Een Security Operations Center (SOC) wordt steeds vaker beschouwd als een essentieel onderdeel van de beveiligingsstrategie van een lokaal bestuur. Het is een centrale plek waar de IT-omgeving actief wordt gemonitord. Bij de eerste indicatie van een probleem wordt direct een melding gedaan. Experts onderscheiden vervolgens de ernstige problemen en gaan ermee aan de slag.

Bekijk de video van stad Wervik over een betrouwbaar Security Operations Center.

Wil je meer weten over monitoring en detectie? Deze webinar wijst je de weg.

Ondanks alle preventieve maatregelen en sensibilisering, blijft de kans dat je het slachtoffer wordt van een cyberaanval groot. Organiseer met enkele medewerkers een crisisoefening cybercrime en zorg voor een bedrijfscontinuïteitsplan of disaster recovery plan om je op een aanval voor te bereiden.