lokaal_20221101_42_duurzaam.png
Provider image

Voor de vijfde keer organiseerde de VVSG dit jaar de Week van de Duurzame Gemeente. 110 Vlaamse gemeenten hingen de SDG-vlag uit aan hun gemeentehuis en zetten lokale ‘duurzame helden’ in de kijker.

Het campagneformat biedt gemeenten de kans om breed te sensibiliseren rond de 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (sustainable development goals of kortweg SDG’s) van de Verenigde Naties. De campagneweek blijkt daarnaast vaak een aanleiding voor deelnemers om zowel het interne draagvlak voor de SDG’s te vergroten als concrete initiatieven op te zetten betreffende duurzaam lokaal beleid.

 

Collega’s warm maken voor de SDG’s

De stad Genk besloot dit jaar ook de eigen medewerkers mee in het SDGbad te trekken. Na een fairtradeontbijt werden de leden van het schepencollege en het managementteam uitgenodigd om het ‘2030 SDG game’ te spelen, een kaartspel waarbij spelers binnen een bepaald budget en een bepaalde tijd een duurzame wereld proberen te creëren tegen 2030. De gemeente Gooik maakte zeventien banners over duurzame acties van de eigen diensten. Je kon ze bewonderen op lokale evenementen maar nu zullen ze een plekje krijgen bij de betreffende gemeentelijke dienst.

Zo worden medewerkers zich bewust(er) van het feit dat ze met hun huidige dienstverlening al bijdragen aan verschillende SDG’s en van daaruit verder kunnen bouwen. Andere gemeenten organiseerden tijdens de campagne SDG-infosessies voor het voltallige personeel (Herentals), SDG-lunchlezingen in het gemeentehuis (Merelbeke) of daagden het personeel uit tot duurzame actie via SDG-bingokaarten (Holsbeek). In Blankenberge, Hulshout, Kuurne en Oud-Turnhout ging het bestuur tijdens de campagneweek over tot de officiële ondertekening van VVSG’s SDG-engagementsverklaring ‘Global Goals, Local Focus’.

 

Kader voor duurzaam lokaal beleid

In Gent werd de campagneweek ook dit jaar weer aangegrepen om het jaarlijkse duurzaamheidsrapport van de stad te lanceren. De duurzaamheidsrapporten worden opgehangen aan de SDG’s en de lancering ervan wordt gekoppeld aan de viering van de Gentse duurzame helden. Verschillende lokale besturen gebruiken de SDG’s tijdens de campagneweek ook als kader voor beleidsplanningsoefeningen.

Zo vroeg Blankenberge alle diensthoofden om bestaande duurzame acties op te lijsten en op basis daarvan te zoeken naar mogelijkheden voor verbetering per SDG. Andere gemeenten onderwerpen naar aanleiding van de campagne hun beleid aan de ‘SDG-cirkeloefening’; daarbij wordt de positieve of negatieve impact van een project op elke SDG in kaart gebracht en waar mogelijk verbeterd.

In Harelbeke beslisten ze na zo’n oefening bijvoorbeeld nog bij een project voor de heraanleg van twee straten, dat al acties voor ontharding, groen en veiligheid bevatte, zitbankjes aan te brengen (voor senioren en ter bevordering van sociale cohesie) en de mogelijkheid te onderzoeken ook voortuinen te laten ontharden. Roeselare ging dit jaar voor een thematische benadering. Het duidde ‘energiehelden’ aan als duurzame helden en organiseerde een ontbijtbabbel over energiebesparende maatregelen voor kansengroepen. Ook in Deinze was deelname aan de campagne een van de aanleidingen om meer gecoördineerd het eigen energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen te gaan opvolgen.

 

De campagne breekt uit

De kans is groot dat je de SDG-vlag niet enkel aan gemeentehuizen zag wapperen. Verschillende provinciale, regionale en federale overheidsdiensten steunen de campagne van de VVSG en hangen op 25 september de SDGvlag uit aan hun kantoren, net als vele Belgische ngo’s en tientallen gemeenten in Nederland. Met een vlaggenceremonie en heldenfeest in Tarija, de Boliviaanse stedenbandpartner van Brasschaat, was ook de eerste Week van de Duurzame Gemeente in het globale Zuiden een feit.

Voor de editie van 2023 wil de VVSG samenwerken met haar zusterorganisaties in onder andere Benin en Rwanda om ook de lokale besturen daar te laten deelnemen aan de campagne. De rol die steden en gemeenten te spelen hebben in het wereldwijd behalen van de SDG’s is niet te onderschatten. Dat willen we jaarlijks door zoveel mogelijk betrokkenen in de verf laten zetten.

Week van de Duurzame Gemeente 2023

Grijp de volgende editie van de campagne aan om ook in jouw gemeente een stap verder te zetten. Naast het sensibiliseren van de burgers over de SDG’s kan het een gelegenheid zijn om duurzaamheid (verder) te verankeren in je organisatie en beleid. De Week van de Duurzame Gemeente 2023 zal plaatshebben van 18 tot 25 september. Bekijk in tussentijd het uitgebreide VVSG-aanbod aan SDG-tools op www.vvsg.be/sdgs of neem contact op met internationaal@vvsg.be. —

Heleen Voeten is VVSG-stafmedewerker Internationaal
Voor Lokaal 11 | 2022

Foto’s en impressies kun je nog steeds bekijken op www.duurzamegemeente.be.