VVSG bracht in 2023 samen met de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) een SDG-rapport uit. Het rapport geeft weer hoe steden, gemeenten en provincies bijdragen aan de realisatie van Agenda 2030, aan de hand van zowel data (indicatoren) als praktijkvoorbeelden. 

VVSG en VVP sluiten zich hiermee aan bij een internationale beweging om ‘Voluntary Subnational Reviews’ op te maken, SDG-rapporten op decentraal niveau. Deze bieden een aanvulling op de nationale rapporten (Voluntary National Reviews) die jaarlijks voorgesteld worden aan de Verenigde Naties.

De data-analyse in het rapport is gebaseerd op een set van meer dan 200 indicatoren afkomstig uit centraal beschikbare databronnen. De data is begin 2024 aangepast, onder andere op basis van de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor. De nieuwe SDG-monitor voor Vlaamse steden en gemeenten bevat recente cijfers tot en met 2023 en is een ideaal startpunt voor verdere analyse en discussie in je eigen gemeente. Voor elke gemeente beschikken we ook over detailgrafieken per indicator en SDG. Je kan deze bekijken in de online SDG-monitor en opvragen bij internationaal@vvsg.be. 

Noot: je kan ook nog steeds gebruik maken van de uitgebreidere suggestielijst van indicatoren per SDG, die eveneens mogelijkheden bevat van indicatoren die je lokaal kan opvolgen of die sterker gelinkt zijn aan activiteiten eerder dan doelstellingen. Bekijk hiervoor de VVSG pagina over SDG monitoring en rapportering

Raadpleeg het volledige rapport, of neem de synthese en infografiek door.

VVSGs 2023 SDG report of the Flemish provinces, cities and municipalities (Voluntary Subnational Review) is also available in English. Consult the full report, or read through the synthesis and infographic.