Auteur:

Gepubliceerd op: 19-06-2023

Op 20 juni vieren we Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd wordt er aandacht geschonken aan mensen die hun huis en thuis zijn moeten ontvluchten. Het recht om asiel aan te vragen en mensen  op de vlucht moeten zoals iedereen, altijd en overal, in hun waardigheid worden behandeld. Lokale besturen zetten zich op verschillende manieren in om dit te garanderen en zetten in de maand juni hun nieuwkomerswerkingen nog extra in de verf.

Zo lanceert Mechelen in juni 7 nieuwe talen in hun Welkom-app voor nieuwkomers waardoor de app in 10 verschillende talen ter beschikking zal zijn. De app zal de komende maanden verder opgeschaald en verduurzaamd worden in de bovenlokale samenwerkingen met lokale besturen Lier en Willebroek, Digitaal Vlaanderen, VVSG en het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

Lokale besturen organiseren ook heel wat evenementen in het kader van Wereldvluchtelingendag:

  • Leuven organiseert tijdens de maand van de nieuwkomer tal van activiteiten die de werkingen voor anderstalige nieuwkomers extra in de verf zetten. Zo is er een foto-expo, training voor omstaanders, een community avond en veel meer. Op 1 juli wordt de maand afgesloten met het Nomadefeest.
  • Gent geeft het woord aan vluchtelingen via een levend museum. Je kan er luisteren naar hun verhalen en in gesprek gaan met hen. Het initiatief gebeurt in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Refu Interim, Amal vzw, Een Hart Voor Vluchtelingen, Gent Samen Solidair en Avansa.
  • Maldegem organiseert op 20 juni tal van kinderactiviteiten en een samenkomst met multiculturele hapjes klaargemaakt door de anderstalige nieuwkomers in Maldegem.
  • Roeselare bouwde samen met de participatieve kunstpraktijk De Batterie en buurtbewoners een interactieve maquette die vluchtverhalen van Krottegemnaren in beeld brengt in één expo genaamd Expo Track die loopt tot 20 juni.

 

Meer inspiratie nodig in het kader van samenleven in diversiteit? Bekijk dan zeker eens onze praktijkenbank.

Wat doet jouw lokaal bestuur om het samenleven in diversiteit te bevorderen? Laat het ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of vul deze fiche in.

Betty Paeps