Gepubliceerd op: 23-09-2021

Op dinsdag 21 september - de Werelddag Dementie - stonden we opnieuw even stil bij mensen met dementie en hun mantelzorgers. In Vlaanderen kregen ongeveer 136.000 mensen de diagnose 'dementie', sommigen op latere leeftijd, maar ook heel wat jonge mensen. In 2030 zullen er wereldwijd ongeveer 82 miljoen mensen met dementie zijn. Een behandeling is er nog niet, maar dat mag niet weerhouden dat mensen met dementie een kwaliteitsvol en volwaardig leven kunnen leiden. Ook als lokaal bestuur kan je hier een belangrijke rol in spelen, door het taboe mee te doorbreken en een dementievriendelijk beleid uit te werken!

Maar hoe begin je daar concreet aan? En welke dooddoeners vermijd je best? In het Doe-Boek dementievriendelijke gemeenten reiken we kennis, instrumenten en tips aan die je hierbij op weg helpen. We lichten bovendien enkele inspirerende voorbeelden uit andere lokale besturen uit, waaronder:

  • Het expertisecentrum dementie Foton in Stad Brugge, met een inloophuis, dementieconsulenten, inbedding in de buurt en een doorgedreven samenwerking met diverse sectoren.
  • De budgettaire inspanningen en stuurgroep dementievriendelijke gemeente in Olen.
  • De ondersteuningsgroep Jongdementie Genk die personen met jongdementie en hun mantelzorgers samenbrengt op een laagdrempelige manier en activiteiten organiseert met buddies.
  • ...

Download snel het Doe-Boek en kijk hoe jouw stad of gemeente extra inspanningen kan leveren om mensen met dementie en hun betrokken mantelzorgers optimaal te ondersteunen.