Auteur:

Gepubliceerd op: 29-03-2023

Vanaf 1 april 2023 zal VVSG de Week van de Opvoeding coördineren en dit voor de komende drie edities.  VVSG treedt daarmee toe tot het reeds bestaande partnerschap rond de Week van de Opvoeding met de Gezinsbond en VCOK. VVSG zal in samenwerking met deze gewaardeerde partners de Week van de opvoeding verder participatief uitbouwen.

EXPOO startte vele jaren geleden met de Week van de Opvoeding. Deze groeide samen met de Gezinsbond en VCOK uit tot een stevige campagne ‘De Week van de Groeilamp’ die elk jaar georganiseerd wordt van 16 tot 23 mei, in het verlengde van 15 mei, internationale dag van het gezin. De jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.

Eind vorig jaar besliste Opgroeien dat EXPOO deze campagne niet langer zou trekken. In de zoektocht naar een opvolger kwam de VVSG in beeld, net omdat veel lokale besturen trekker zijn van de lokale Week van de Opvoeding. Met veel goesting en de nodige inzet zal de VVSG hier mee zijn schouders onder zetten.

De editie van 2023 komt er heel snel aan. Op de VVSG-website wordt binnenkort het campagnemateriaal ter beschikking gesteld en worden linken gelegd naar het aanbod van de Gezinsbond en VCOK.

“Uit een recente enquête blijkt dat ouders in Vlaanderen de opvoeding van hun kind overwegend positief ervaren, maar een derde van de ouders vindt het ouderschap ook wel moeilijker dan gedacht. Logisch dat ouders met bepaalde vragen en zorgen zitten. Ouders kunnen daarmee uiteraard terecht bij vrienden en familie, maar in quasi alle gemeenten zijn er ook instellingen als de Huizen van het kind, laagdrempelige basisvoorzieningen waar (aanstaande) gezinnen terecht kunnen voor alles wat te maken heeft met opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Veelal wordt een huis van het kind getrokken door een lokaal bestuur of speelt het een centrale rol in een lokaal gezinsbeleid. Met de Week van de Opvoeding krijgen de Huizen van het kind en alle in het netwerk verbonden organisaties de kans om ouders laagdrempelig kennis te laten maken met het aanbod en de ondersteuning.” (Ann Lobijn, VVSG-Diensthoofd Opgroeien en ontwikkelen)

Ouders versterken en erkennen in hun rol als opvoeder blijft een speerpunt voor onze grote gezinsbeweging. Het is dan ook fijn dat we die boodschap samen met onze vrijwilligers en andere organisaties tijdens de week van de Groeilamp extra onder de aandacht blijven brengen. (Astrid Van Roy, teamleider gezinsondersteuning Gezinsbond)

“De opvoeding van kinderen is niet enkel een verantwoordelijkheid voor ouders. Ook publieke voorzieningen en de samenleving hebben hierin een rol op te nemen. Dit idee van gedeeld opvoeden zetten we graag in de kijker tijdens de Week van de Opvoeding, samen met onze partners VVSG en Gezinsbond.” (Chris De Bruyne, coördinator VCOK)

Meer info

Kurt Schoonbaert