Auteur:

Gepubliceerd op: 14-09-2023

Het label ‘autodeelorganisaties’ is een beleidsinstrument dat het eenvoudiger maakt om autodelen te stimuleren. Elke aanbieder die het label krijgt, zal immers voldoen aan de minimale voorwaarden van de VVSG en Autodelen.net. Dat biedt de lokale besturen zekerheid en tijdswinst, want zo moet niet elke stad of gemeente het warme water uitvinden.

Het nieuwe label zal aanbestedings- en vergunningsdossiers eenvoudiger maken. Lokale overheden kunnen verwijzen naar dit label, en kunnen zich zo meer richten op de inhoudelijke aspecten en het financieel model van de samenwerking. Autodeelorganisaties hoeven ook niet meer in elke afzonderlijke offerte allerlei informatie te geven. Ze geven gewoon aan dat ze over het label beschikken.

Kortom, lokale besturen kunnen in hun reglementen (bv. parkeren deelauto’s) of vergunningen (bv. parkeerplaatsen in een nieuw bouwproject) waarin ze autodelen toepassen en/of stimuleren, eenvoudig verwijzen naar het label om te verduidelijken op wie die van toepassing zijn. Omgekeerd kunnen autodeelorganisaties naar hun label verwijzen om aan te tonen dat hun voertuigen onder de toepassing vallen.

Het label is een dynamisch document, dat indien nodig kan aangepast worden aan toekomstige evoluties.

Andere initiatiefnemers voor autodeelstimulerende maatregelen kunnen uiteraard ook, onder dezelfde voorwaarden, gebruik maken van dit label.
 

Meer info

Op de website van VVSG kan je alle infomatie terugvinden met betrekking tot het kader, de aanvraagprocedure en het aanvraagformulier.

 

Webinar 28/09/2023

Op donderdag 28 september 2023 organiseren Autodelen.net en VVSG het Webinar: label ‘autodeelorganisatie’ van 13.30u tot 14.30u om het autodeellabel verder toe te lichten. 

Michiel Apers