Auteur:

Gepubliceerd op: 19-10-2023

Zeven Vlaamse gemeenten mogen zich voortaan SDG-pioniers noemen. Huldenberg, Kalmthout, Landen, Brugge, Kontich, Lebbeke en Harelbeke ontvingen het internationale SDG Pioneercertificaat van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Op het jaarlijkse SDG Forum werden zij gelauwerd voor hun niet-aflatende inzet voor Agenda 2030 en zijn duurzameontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG’s).

SDG Pioneer worden is geen vrijblijvend traject. Lokale besturen die het certificaat willen behalen, engageren zich om de duurzameontwikkelingsdoelstellingen in de praktijk te brengen. Ze mobiliseren de organisatie voor SDG-acties en rapporteren over de geboekte resultaten. Dat vereist inspanningen van zowel de administratie als het politieke niveau.

Huldenberg, Kalmthout, Landen, Brugge, Kontich, Lebbeke en Harelbeke engageerden zich voor de realisatie van de SDG’s en stapten in 2021 in het SDG Pioneerprogramma, de eerste fase van het PCA2030 traject, een opleidings- en implementatietraject aangeboden door CIFAL Flanders in samenwerking met de VVSG en IDEA Consult. Het SDG Pioneer certificaat beloont de inzet van de voorbije jaren. De VVSG is bijzonder trots dat lokale besturen vanaf nu ook deel uitmaken van de intussen meer dan 180 SDG Pioneer organisaties in Vlaanderen!

In de volgende editie van het VVSG-magazine Lokaal lees je meer over het SDG Pioneerprogramma en de aanpak van de kersverse SDG-pioniers. 

Jules De Winter