OVAM gemeentelijke benchmarktool

Auteur:

Gepubliceerd op: 02-02-2022

Benieuwd naar hoe jouw gemeente of intercommunale presteert in haar afvalbeleid vergeleken met andere Vlaamse gemeenten en intercommunales? Neem dan zeker een kijkje in de gemeentelijke benchmarktool van de OVAM.

In 2019 lanceerde OVAM in samenwerking met Interafval en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten de gemeentelijke benchmarktool. Recent werden ook de cijfers van 2020 opgeladen. Inclusief de historische data vanaf 2015, betekent dit dat er ondertussen al van zes jaren cijfers beschikbaar zijn in de tool.

Als beleidsmedewerker of -maker kan je zelf aan de slag met de tool die maar liefst 50 indicatoren bevat om het afval-, materialen- en bodembeleid te evalueren.  De benchmarktool laat toe om via grafieken en tabellen te vergelijken met andere gemeenten, intercommunales of groepen van gemeenten. Hoe zit het met de restafvaldoelstelling van andere gemeenten? Welk type diftarsysteem past een gemeente aan de andere kant van Vlaanderen toe en vertaalt zich dat in betere restafvalcijfers? Is er een verschil in hoeveelheden selectief ingezameld afval tussen toeristische gemeenten en jouw eigen gemeente? Welke preventiemaatregelen neemt een gemeente met weinig inwoners? Hoeveel risicopercelen ontvingen reeds een bodemonderzoek in de Vlaamse steden? …

Dergelijke inzichten bieden boeiende en waardevolle informatie om het gemeentelijk beleid bij te sturen en te optimaliseren. Dit jaar plant de OVAM nog een uitbreiding van de benchmarktool met asbestgegevens.

Ontdek ook de Gemeentelijke CO₂-tool, beschikbaar via de benchmarktool. Deze tool laat je toe om het lokaal afval- en materialenbeleid te evalueren op klimaateffecten. 

Lees meer over de gemeentelijke benchmarktool op de website van OVAM of ga rechtstreeks naar de tool via benchmark.ovam.be.

Sara Coessens