Auteur:

Gepubliceerd op: 27-10-2021

In het kader van de begrotingsbesprekingen besliste de Vlaamse Regering om jaarlijks 5 miljoen euro te besparen op de subsidies voor lokaal afvalbeleid. Dat liet minister van Omgeving Zuhal Demir weten aan de VVSG. De VVSG en Interafval betreuren deze beslissing en vragen dat de Vlaamse Regering alsnog voldoende middelen voorziet om de doelstellingen van het Vlaamse afvalbeleid te realiseren.

Jaarlijks voorziet de Vlaamse Regering in 5,5 miljoen euro subsidies voor lokale besturen om te investeren in thuiscompostering, ondergrondse afvalinzameling, (mobiele) recyclageparken, inzameling aan huis met gewichtsdiftar,… Een jaarlijkse besparing van 5 miljoen euro heeft dus een enorme impact.

Deze investeringen zijn nochtans nodig om de doelstellingen van het afvalbeleid van de Vlaamse Regering, bepaald in het Uitvoeringsplan Huishoudelijk afval en Gelijkaardig bedrijfsafval, mee te helpen realiseren op lokaal niveau. Het gaat daarbij hoofdzakelijk over een doelstelling voor de reductie van de hoeveelheid restafval per inwoner, waarvan nu al blijkt dat de Vlaamse overheid die doelstelling de komende jaren nog sterk wil aanscherpen. Volgens de VVSG is het behalen van de doelstelling een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regering en de lokale besturen, de beslissing van de Vlaamse Regering om te besparen op subsidies staat daarmee dus in schril contrast. 

Piet Coopman