Auteur:

Gepubliceerd op: 22-04-2022

Gemeenten hebben vanaf nu de mogelijkheid om fiscale gegevens te consulteren. In 2021 werd hiervoor al op vraag van VVSG de nodige wetgeving aangepast. Nu hebben de gemeenten via de beraadslaging 22/009 van informatieveiligheidscomité federale kamer ook de nodige machtiging op zak.

 

Wat werd goedgekeurd?

Met het oog op administratieve vereenvoudiging en proactieve rechtentoekenning is toegang tot overheidsinformatie cruciaal. Lokale besturen willen aan burgers en ondernemingen tegemoetkomingen, subsidies of andere voordelen automatisch toekennen, al dan niet proactief, en dit op basis van de gegevens die de overheid al heeft, zoals het only-once principe het ook beoogt.

 

Proactieve rechtentoekenning moet voornamelijk de kwetsbare personen helpen die nog te weinig gebruik maken van hun rechten. Het belastbare inkomen is vaak een belangrijke factor bij proactieve rechtentoekenning. Gemeenten die aansluiten op deze algemene machtiging zullen op basis van een gemeentelijk besluit toegang kunnen krijgen tot de fiscale gegevens via de Vlaamse dienstenintegrator (MADGA).

 

Wat zijn de volgende stappen?

De VVSG bekijkt momenteel samen met de Vlaamse dienstenintegrator (MAGDA) hoe we de gegevensuitwisseling op een efficiënte en veilige manier kunnen opzetten. De Stad Gent zal met haar korting op de naschoolse kinderopvang, gebaseerd op gezamenlijk belastbaar inkomen, optreden als piloot.

Ward Van Hal