Auteur:

Gepubliceerd op: 26-10-2022

Lokale besturen hebben de handen vol met grote bouwprojecten, renovaties en onderhoud van hun patrimonium. Vaak zijn er daarvoor al handen te kort, waardoor het actief energiebeheer en monitoring onvoldoende of niet kan worden opgenomen. Dat betekent dat kleine besparingen niet worden gerealiseerd, tenzij er extra handen en hoofden worden opgezet, maar daar zijn vaak geen middelen voor. Een patstelling die we met dit pilootproject “rollend capaciteitsfonds” willen doorbreken. 

Factor4 werd tussen oktober 2021 – juli 2022 als studiebureau ingeschakeld om in 4 lokale besturen (Genk, Vilvoorde, Pelt en Ravels) met extra mankracht te kunnen werken in een 5-tal gebouwen per gemeente op “geen spijt” energiebesparende maatregelen.  Het gaat typisch om maatregelen die zich in minder dan 2 jaar terugverdienen en die zonder ingrijpende gevolgen voor gebouw en gebruik kunnen worden geïmplementeerd zoals (niet limitatief): 

  • kringtemperaturen van verwarmingsinstallaties zo laag mogelijk instellen (stooklijnen aanpassen)
  • koelwatertemperaturen verhogen
  • kloksturing optimaliseren van o.a. circulatiepompen, ventilatoren, thermostaten, ruimtes die wel/niet te verwarmen of koelen zijn…

Bedoeling is om aan te tonen dat met de opbrengst door besparingen het mogelijk is om structureel extra personeelscapaciteit vrij te maken voor actief energiebeheer en een energiezuinig patrimonium. Ook werd er via 2 sessies met diensten en beleid in elke pilootgemeente een (extra) impuls gegeven voor opmaak van een strategisch vastgoed plan.

Intussen werd het eindrapport en de resultaten bezorgd aan de vier lokale besturen en de hoofdlijnen gepresenteerd op de VVSG Klimaatdag 13/10. Deze presentatie met de perspectieven vanuit VVSG- NEKL, Factor4 en pilootgemeente Vilvoorde kan je hier vinden. Mede geholpen door de gestegen energieprijzen werd in elke gemeente de tijd voor ontzorging bijna volledig gerecupereerd, er zal 54.582€ (excl. btw) van de 60.000€ (15.000€ per gemeente) terugrollen naar Netwerk Klimaat.

NIEUWE OPROEP: opschaling via intergemeentelijke/bovenlokale ontzorging van meerdere besturen samen

Uit de piloot stelden we vast dat een intergemeentelijke/bovenlokale “pooling” van meerdere kleine gemeenten nodig is.  De bedragen die we in kleinere gemeenten kunnen realiseren uit “geen spijt” maatregelen zijn meestal onvoldoende om een (groot deel van een) VTE terug te verdienen. Zelfs niet na eventuele verdubbeling via de LEKP- middelen (Lokaal Energie- en KlimaatPact) voor deze extra VTE. 

Daarom lanceren we deze oproep aan lokale besturen én regionale actoren zoals o.a. streekontwikkelingsintercommunales om zich kandidaat te stellen voor deze gezamenlijke ontzorging. Spreek hen aan om te bekijken of er met een 3-4-5- tal andere gemeenten uit de regio een gezamenlijke ontzorging kan worden georganiseerd. Opnieuw met de ambitie om dit budgetneutraal te realiseren.  De inzet van deze tijd door de partner en Factor4 hopen we op aantoonbare wijze te kunnen recupereren uit de “geen spijt” maatregelen in de publieke gebouwen.  

Vanuit VVSG Netwerk Klimaat wordt opnieuw eenzelfde startbudget (€ 15.000 per groep gemeenten) ter beschikking gesteld voor (extra) ondersteuning van een expert en ook onze inzichten en tijd om de leerlessen uit de piloot mee te geven. Met dit bedrag geven we een (niet-kostendekkende) duw in de rug om deze gegroepeerde aanpak met enkele gemeenten samen op poten te zetten.  Er blijft uiteraard een saldo voor de eventuele (voor)financiering van de +- 1 VTE voor gezamenlijke ontzorging.

De leden van VLINTER zijn van dit project op de hoogte. De voorbije weken en maanden waren we al in gesprek met diverse streekintercommunales hierover en ook in de provincie Limburg bekijken we de opties voor gebundelde ontzorging samen met de geïnteresseerde gemeenten en het provinciebestuur.

Contacteer hen dus zeker over deze oproep en hun eventuele aanmelding als kandidaat voor verdere stappen met VVSG - Netwerk Klimaat.  Verdere toelichting of informatie kan gevraagd worden aan kris.moonen@vvsg.be 

Interesse? Maak als regionale actor je interesse kenbaar tegen 18/11 via kris.moonen@vvsg.be. Ook het in te vullen infoformulier voor kandidaatstelling kan hier opgevraagd worden. Tegen uiterlijk 2 december dient dan een formele kandidatuur ingediend te worden.

Maarten Tavernier