Auteur:

Gepubliceerd op: 30-05-2022

Gemeenten die een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken, komen in aanmerking voor een Vlaamse subsidie. Afhankelijk van de inhoud van het ruimtelijk uitvoeringsplan gaat het vaak om tienduizenden euro’s aan subsidies.
 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo'n subsidie zijn gewijzigd. Voortaan zijn ze afgestemd op de beoogde bouwshift, de doelstelling om de open ruimte maximaal te vrijwaren en ruimte-inname af te remmen.

De volgende plannen komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen voor een kwaliteitsvolle inrichting van de open ruimte. Hierbij kan het zowel gaan om de inrichting van de bestaande open ruimte als plannen die een harde bestemming omzetten naar een open ruimtebestemming;
  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen die bestaande woongebieden herinrichten. Op die manier wordt een kwalitatieve verdichting en een groenblauwe dooradering in de bebouwd omgeving mogelijk;
  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen die reeds bestaande bedrijventerreinen herinrichten. Op die manier wordt intensief en kwalitatief ruimtegebruik bevorderd.

Gemeenten kunnen dus niet langer een subsidie kijgen voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan dat betrekking heeft op de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, op zonevreemde bedrijven, of voor sport- of recreatieterreinen.

Het uitvoeringsbesluit verscheen op 25 mei in het Belgisch Staatsblad. Eventuele nog niet opgevraagde subsidies voor ruimtelijke uitvoeringsplannen die voortaan niet meer voor ondersteuning in aanmerking komen moeten voor 4 juni zijn aangevraagd. De VVSG berichtte hier ook al eerder over. 

De aangepaste regelgeving leest u hier (onderaan) of via Inforum 355444

Xavier Buijs