Auteur:

Gepubliceerd op: 25-01-2022

Gemeenten die een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken, komen in aanmerking voor een subsidie. Afhankelijk van de inhoud van het ruimtelijk uitvoeringsplan gaat het vaak om tienduizenden euro’s subsidies. Binnenkort wijzigt deze regelgeving. De subsidies worden voortaan afgestemd op de beoogde bouwshift en de doelstelling om de open ruimte maximaal te vrijwaren en ruimte-inname af te remmen (zie hier het ontwerpbesluit en de toelichting).

Na aanpassing van de regelgeving komen enkel de volgende plannen in aanmerking - voor een subsidie:

  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen voor een kwaliteitsvolle inrichting van de open ruimte. Hierbij kan het zowel gaan om de inrichting van de bestaande open ruimte als plannen die een harde bestemming omzetten naar een open ruimtebestemming;
  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen die bestaande woongebieden herinrichten. Op die manier wordt een kwalitatieve verdichting en een groenblauwe dooradering in de bebouwd omgeving mogelijk;
  • Ruimtelijke uitvoeringsplannen die reeds bestaande bedrijventerreinen herinrichten. Op die manier wordt intensief en kwalitatief ruimtegebruik bevorderd.

In het bijzonder gemeenten die een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken dat betrekking heeft op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, op zonevreemde bedrijven, sport- of recreatieterreinen of de subsidie ervoor nog niet aanvroegen, moeten deze verandering van subsidievoorwaarden goed in de gaten houden. Tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad kan voor deze ruimtelijke uitvoeringsplannen immers géén subsidie meer worden aangevraagd, terwijl dat nu wel kan. Snel afronden en de subsidie aanvragen is de boodschap.

Momenteel ligt deze wijziging voor advies bij de Raad van State. Daarna volgt de goedkeuring door de Vlaamse regering en volgt de publicatie in het Staatsblad. 

Xavier Buijs