Auteur:

Gepubliceerd op: 06-03-2024

De gedeeltelijke nieuwbouw van het administratief centrum voor de stad Beringen resulteerde tot een fossielvrij gebouw met een uitzonderlijk laag E-peil, ver onder het huidige bijna-energieneutraal (BEN) niveau.

Het nieuwe stadhuis bestaat uit een passieve nieuwbouw en een doorgedreven renovatie van het oude kapelgebouw. Naast doorgedreven isolatie en zonnewering tot passiefniveau, is er ook gebruikgemaakt van Koude-/Warmte Opslag (KWO) met een grondwatersysteem.

De koude- en warmtebron zijn aangevuld en operationeel, en er is verder geoptimaliseerd voor zomer- en wintersituaties, waaronder de afstelling van koeling en stooklijnen.

Uit de eerste jaarverbruiken na de renovatie blijkt dat het huidige elektrische verbruik (zowel voor verwarming via KWO als voor algemeen gebouwgebruik, zoals verlichting) slechts iets hoger ligt dan het voormalige elektrische verbruik in het oude gebouw. Bovendien is er in het nieuwe gebouw geen gasverbruik meer, wat destijds ongeveer dubbel zo hoog was als het elektrische verbruik. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing op primaire energie en een volledige eliminatie van CO2-uitstoot voor dit grondig gerenoveerde gebouw.

Meer informatie in deze praktijk van de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.

Ook een interessante klimaatpraktijk delen? Je kan terecht op de praktijkendatabank of via netwerkklimaat@vvsg.be.

 

Kris Moonen