Auteur:

Gepubliceerd op: 04-12-2023

Het gebruik van sociale media als een krachtig instrument voor het aantrekken van nieuw talent heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) onderzocht in het kader van het actieplan #LokaalWerkt hoe lokale besturen sociale media inzetten voor hun wervingsinspanningen.

Uit het onderzoek blijkt dat sociale media, met Facebook en LinkedIn als koplopers, onmisbaar zijn voor lokale besturen bij het bereiken van nieuwe medewerkers. Bijna alle lokale besturen hebben een Facebookpagina, met een gemiddelde van 287 volgers per 1.000 inwoners. Gemeentebesturen kunnen op deze manier direct vacatures delen met potentiële werkzoekenden.
 

400.000 volgers

In de zomer van 2023 werden de volgersaantallen op Facebook en LinkedIn van steden en gemeenten geanalyseerd. Gemeentebesturen hebben in totaal 191.000 volgers op Facebook en 214.000 op LinkedIn. Hoewel LinkedIn minder volgers per inwoner heeft, blijkt het een belangrijk kanaal te zijn voor werkgerelateerde werving.

 

Nieuwpoort en Gent op kop

Opvallend is de diversiteit in volgersaantallen tussen lokale besturen. Nieuwpoort voert de top 10 op Facebook aan; terwijl Gent de lijst domineert op LinkedIn. Communicatie-experts benadrukken het belang van gericht rekruteringsbeleid en het gebruik van betalende advertenties op sociale media; dat vooral rendabel is voor vacatures in knelpuntberoepen.

 

Politiezones populair op Facebook

Welzijnsverenigingen en politiezones zijn ook actief op sociale media, zij het met verschillende aantallen volgers. Politiezones hebben bijna 1 miljoen volgers op Facebook, terwijl de welzijnsverenigingen respectievelijk 36.000 volgers op Facebook en 14.000 op LinkedIn hebben.

 

Creatief werven

Hoewel het aantal volgers geen garantie biedt voor het vinden van geschikte kandidaten, fungeert het als een extra middel om potentiële sollicitanten te bereiken. In tijden van arbeidsschaarste, waar lokale besturen mee te maken hebben door de golf van pensioneringen, worden creatieve wervingsmethoden cruciaal.

Lokale besturen kunnen zelf het aantal volgers vergroten door actief connecties uit te nodigen. Mond-aan-mondreclame blijft een essentieel rekruteringskanaal, nu digitaal. Lokale besturen zullen moeten blijven innoveren in hun zoektocht naar het juiste personeel voor de vele uitdagingen die hen te wachten staan.

Mike Deschamps