Gepubliceerd op: 16-11-2021

Tegen eind 2022 moet je lokaal bestuur voldoen aan de informatieplicht met betrekking tot de Europese Verordening omtrent Single Digital Gateway. Wat kan je doen?

Wat/Waarom Single Digital Gateway?

De Europese Verordening 2018/1724 voorziet in een Single Digital Gateway. Ze zorgt voor een toegang tot basisuitleg van kerndiensten van overheden. Die Single Digital Gateway moet dé online Europese toegangspoort voor burgers en bedrijven worden die zich willen bewegen binnen de Europese Unie.

Dat heeft grote gevolgen. Zo moeten álle Europese burgers en bedrijven op veilige en overzichtelijke manier digitaal toegang krijgen tot enkele diensten en producten van eender welke Europese overheid. Dit geldt dus ook voor jouw lokaal bestuur! Tegelijk zullen de diensten en procedures in een goed verstaanbare, officiële taal van de Unie vertaald moeten worden. Concreet kiest men hier voor het Engels.

Informatieverplichting

Aan de informatieverplichting moet eind volgend jaar - tegen 12 december 2022 - al voldaan worden. Europa legt de verantwoordelijkheid voor het naleven bij de verschillende overheden, ongeacht het niveau. Concreet dient dan op de websites van de lokale overheden informatie te staan over bijvoorbeeld:

  • Tijdelijke of permanente verhuizing naar een andere lidstaat
  • Hoe deelnemen aan gemeentelijke verkiezingen en Europese verkiezingen
  • Het verkrijgen van licenties, vergunningen en toestemming om een bedrijf te starten
  • Regels en procedures over deelname aan openbare aanbestedingen

Het Single Digital Gateway platform zal het inzichtelijker maken voor burgers en bedrijven aan welke voorschriften en vereisten zij moeten voldoen wanneer zij gebruik willen maken van hun rechten op het gebied van de EU interne markt. Er worden ook een aantal kwaliteitseisen gesteld aan de informatie op de websites.

Verplichting voor procedures

Het basisprincipe is dat belangrijke administratieve procedures voor zowel burgers als buitenlandse gebruikers online moeten worden uitgevoerd. Voordat je aan een online procedure begint, moet je een duidelijke en volledige uitleg krijgen van de relevante tussenstappen. Dit moet op punt staan tegen 12 december 2023.

Daarbij streeft de Single Digital Gateway naar het 'only-once-principe'. Burgers of bedrijven hoeven bij de online procedures bepaalde informatie slechts éénmalig aan een overheidsorganisatie te verstrekken.

Enkele voorbeelden van de online procedures:

  • Geboorte: Het aanvragen van een bewijs van registratie van een geboorte
  • Verhuizing: Registratie van een adreswijziging
  • Verblijf: Aanvraag van bewijs van verblijf
  • Ondernemen: Starten van een onderneming

Plan van aanpak Informatieverplichting 

Samen met ABB en Digitaal Vlaanderen willen we daarom vanuit de VVSG met een plan van aanpak stappen vooruit zetten. Om tegemoet te komen aan de informatieverplichting van de Single Digital Gateway zien we de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (LPDC & IPDC) als belangrijke integrale oplossing. Via inzet van de L/IPDC in combinatie met Gelinkt Publiceren (de Lokale Besluiten o.b.v. Linked Open Data (LBLOD)) voorkomen we dat elk lokaal bestuur zelf al haar producten conform moet maken en vertalen in weer een individueel proces.

Door de lokale producten éénmalig op een goede manier te integreren vermijden we dubbel werk en extra onderhoudsbehoeften. We zetten daarom in om via LPDC 3.0 ook specifieke lokale informatie te ondersteunen.

Wil je graag meer info over deze werkwijze? Dan kan je vrijdag 26 november 2021 op de Trefdag Digitaal Vlaanderen de uitgebreidere infosessie 'Wat betekent de Single Digital Gateway voor jouw organisatie' volgen.

Concreet, willen we in het eerste kwartaal van 2022 het concept om informatie over publieke dienstverlening via gelinkt notuleren en het loket voor lokale besturen naar IPDC beschikbaar te stellen, testen met een representatieve kopgroep. In het tweede en derde kwartaal maken we werk van de technische implementatie, zodat in het vierde kwartaal we de reeds beschikbare informatie ‘in bulk’ op kunnen laden naar het Single Digital Gatewayportaal.

Oproep - Doe mee aan (online) workshops

Evenwel moet de theorie naar de actuele praktijk vertaald worden. Daarom willen we beroep doen op de expertise en de ervaring van de lokale besturen. Hiervoor gaan we op zoek naar een uitbreiding van onze oorspronkelijke kerngroep om ons hiermee te helpen.

Concreet zien we twee grote werven, een inhoudelijke en een praktische:

Inhoudelijke analyse

  • Single Digital Gateway - Annex 1: welke producten zijn lokale bevoegdheden?
  • Welke producten hiervan zijn nog niet beschikbaar in IPDC?
  • Is de info over deze producten volledig?
  • Is de info up-to-date?
  • Tot welk niveau kunnen we harmoniseren?
  • Is er reeds info in het Engels beschikbaar?

Praktische opmaak fiches

  • Productfiches vervolledigen/updaten
  • Nieuwe productfiches maken

Deze vraagstukken willen we aan de hand van een 6-tal workshops van +/- 2u behandelen. De workshops zullen begeleid worden door ABB en Digitaal Vlaanderen. Wil je graag deelnemen, of heb je informatie om te delen? Meld je nu aan via dieter.peeters@vvsg.be met vermelding 'workshop SDG'.

Tijdens de workshops willen we ook meteen bekijken hoe we samen met de deelnemende gemeenten een project kunnen indienen in het kader van het initiatief 'Gemeenten zonder gemeentehuis' om een duurzaam systeem van contentmanagement van de lokale producten en diensten op poten te zetten (met een initiële focus op de Single-Digital-Gatewayproducten).

Meer weten?

Wil je graag meer info over de Signel Digital Gateway? Volg dan vrijdag 26 november 2021 op de Trefdag Digitaal Vlaanderen de uitgebreidere infosessie “Wat betekent de Single Digital Gateway voor jouw organisatie”, loop er langs de stand van ABB of stuur gewoon een mailtje naar VVSG.