Auteur:

Gepubliceerd op: 19-09-2022

Veel kans dat je op zondag 25 september een blauwe vlag met 17 kleurrijke symbolen ziet wapperen aan het stad- of gemeentehuis. Deze vlag staat voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals of SDG’s). Alle lidstaten van de Verenigde Naties ondertekenden op 25 september 2015 de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’, waarmee ze zich engageren om tegen 2030 wereldwijd 17 doelstellingen voor een meer gelijke, inclusieve, veilige en duurzame planeet te behalen.

In de aanloop naar deze verjaardag vieren meer dan 100 lokale besturen in Vlaanderen de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Ze zetten daarbij lokale duurzame helden in de kijker en informeren hun inwoners over de SDG’s. Dat doen ze op uiteenlopende en vaak creatieve manieren; van poppenkastvoorstellingen en heldenwandelingen tot duurzame picknicks en SDG-escaperooms. Op de campagnewebsite www.duurzamegemeente.be vind je een kalender met alle activiteiten van de deelnemende gemeenten.

De campagne staat dit jaar in het teken van inclusie, gelijkheid en armoedebestrijding. Onder het motto ‘Laat Niemand Achter’ zetten de duurzame gemeenten burgers in de kijker die ervoor zorgen dat iedereen in de gemeente mee kan. Huistaakbegeleiders, opvanggezinnen, mantelzorgers, vrijwilligers in buurthuizen en in deelinitiatieven, burgers die opkomen voor gendergelijkheid, voor mensen in armoede of voor psychisch kwetsbare medeburgers, … al deze helden geven de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen een concreet gezicht.

De vlaggenactie tijdens de Week van de Duurzame Gemeente bestaat sinds 2018 en krijgt navolging in binnen- en buitenland. Ook verschillende lokale, provinciale, regionale en federale overheidsdiensten hangen op 25 september de SDG-vlag uit aan hun kantoren, net als vele Belgische NGO’s en tientallen gemeenten in Nederland.

In alle deelnemende steden en gemeenten wordt deze week de vlag gehesen. Een greep uit de kalender:  

  • Stad Landen hijst de SDG-vlag op 20/9 om 12 uur, in bijzijn van het voltallige bestuur.
  • Gemeente Dilsen-Stokkem hijst de SDG-vlag en huldigt haar helden op 21/9 om 16.30 uur in het bijzijn van de burgemeester en schepenen.
  • Stad Gent organiseert op 21/9 om 13 uur een netwerkevent voor haar duurzame helden in het Havenhuis, de SDG-vlag wordt gehesen om 14 uur.
  • Gemeente Brasschaat hijst de SDG-vlag op 24/9 om 14 uur, ter gelegenheid van de klimaathappening en in het bijzijn van het bestuur en de helden. 
  • Gemeente Kuurne ondertekent de SDG-engagementsverklaring op 25/9, om 11 uur wordt de SDG-vlag gehesen in aanwezigheid van de burgemeester.

Bekijk het overzicht van alle activiteiten tijdens deze Week van de Duurzame Gemeente.

België scoort hoog in de jaarlijkse SDG-index van het VN-onderzoeksnetwerk. In 2022 stonden we op de 18e plaats van 165 landen. De belangrijkste uitdagingen voor ons land liggen traditioneel in de ecologische doelstellingen, vooral SDG 12 (duurzame productie en consumptie) en SDG 13 (klimaatactie).

Heleen Voeten