Auteur:

Gepubliceerd op: 30-11-2022

Acht grondige woningrenovaties voor kwetsbare gezinnen

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Woonwinkel Zennevallei en Groep Intro lieten de voorbije twee jaar 8 woningen in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw  renoveren met de steun van provincie Vlaams-Brabant. Hiermee hielpen ze de mensen de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen op een betaalbare manier te verbeteren.

De bedoeling was om mensen met beperkte financiële mogelijkheden een duwtje in de rug geven om hun woning te renoveren door een aanbod van leningen met uitgestelde terugbetaling.  Deze formule sluit aan bij het principe van het Vlaamse Noodkoopfonds, waarmee de Provincie Vl Brabant de voorbije jaren ook mee aan de slag ging, o.a, in dit traject "Ruisbroek Renoveert".  

De renovatie van 8 woningen volgens deze formule vond intussen plaats en leverde de volgende resultaten af die er zeker mogen zijn:

  • 6 platte en 5 hellende daken werden vervangen (en geïsoleerd) en 1 dak werd hersteld
  • in 6 huizen werd het buitenschrijnwerk vernieuwd
  • in 5 huizen werd de elektriciteit vernieuwd
  • in 4 huizen werden er werken uitgevoerd aan de centrale verwarming, waarbij ook een verwarmingsketel en een boiler vervangen werd en een mazouttank werd gesaneerd
  • in 4 huizen werd het sanitair vernieuwd
  • andere: trapleuning aanbrengen, verlichting plaatsen, plafondrenovatie, renovatie slaapkamer en living

Er is ook een woning bij waarvan dankzij de uitgevoerde werken de EPC waarde is kunnen dalen van F naar C.

De provincie Vlaams-Brabant stelt per renovatie 30.000 euro ter beschikking, een lening die pas terugbetaald hoeft te worden als de woning verkocht, geschonken of verhuurd wordt. De woningeigenaars worden ook tijdens het hele renovatieproces intensief begeleid. Zo helpt de renovatiebegeleider bij de opmaak van een renovatieplan, het contacteren van aannemers, het vergelijken van offertes, het opvolgen van de werken, het betalen van facturen en het aanvragen van premies.

Concreet werden met deze formule de afgelopen jaren al 114 renovatieprojecten uitgevoerd in 20 gemeenten, waarbij zowel energiebesparende als noodzakelijke veiligheids- en kwaliteitsverbeterende ingrepen werden uitgevoerd aan woningen..

Kris Moonen