Auteur:

Gepubliceerd op: 26-10-2023

De OVAM publiceerde recent de nieuwe (rest)afvalcijfers voor huishoudelijk (en vergelijkbaar bedrijfs)afval per gemeente en intercommunale. De totale afvalcijfers en de hoeveelheid restafval daalde verder in Vlaanderen en haalden daarmee de doelstellingen van 2022.

Het restafval daalde ondermeer door de verdere invoering van gf(t)-inzamelingen in steeds meer gemeentes, de uitgebreide pmd-inzameling, performante diftarsystemen voor huisvuil...  

In het rapport vind je zowel de gegevens voor alle gemeentes en steden, maar ook algemene grafieken over de evolutie van het algemene huishoudelijke afvalcijfer, evolutie van hergebruik, bedrijfsafval...

Deze cijfers werden nu ook geüpdated in de gemeentelijke benchmarktool. Deze werd in 2019 gelanceerd en u kan hiermee het afval-, materialen- en bodembeleid van uw gemeente te vergelijken en evalueren. De tool toont maar liefst gegevens over 61 indicatoren. Inclusief de historische data vanaf 2015, betekent dat dat er ondertussen voor acht jaar informatie beschikbaar is. Op de beleidsindicatoren van 2022 is het nog wachten tot later dit jaar.

De benchmarktool laat toe om via grafiekjes en tabellen de cijfers van uw gemeente te vergelijken met andere gemeenten, intercommunales of groepen van gemeenten. Hoe zit het met de restafvaldoelstelling van andere gemeenten? Welk type diftarsysteem past een gemeente aan de andere kant van Vlaanderen toe en vertaalt zich dat in betere restafvalcijfers? Is er een verschil in hoeveelheden selectief ingezameld afval tussen toeristische gemeenten en uw eigen gemeente? Welke preventiemaatregelen neemt een gemeente met weinig inwoners?

Dergelijke inzichten bieden u boeiende en waardevolle informatie om uw beleid bij te sturen en te optimaliseren. Ontdek ook de Gemeentelijke CO₂-tool, beschikbaar via de benchmarktool. Deze tool laat u toe om uw lokaal afval- en materialenbeleid te evalueren op klimaateffecten.
 

Eva Gijsegom