Auteur:

Gepubliceerd op: 10-01-2023

De OVAM heeft haar benchmarktool voor lokale besturen geüpdated met de gegevens over huishoudelijk afval en relevante indicatoren van 2021. 

De lokale besturen kunnen in deze benchmarktool zichzelf vergelijken op het vlak van huishoudelijk afval met andere gemeentes, steden, afvalintercommunales uit bijvoorbeeld de regio of uit dezelfde Belfiuscluster. 

Er werden ook systematisch gegevens uit de voorbijgaande jaren toegevoegd: je kan teruggaan tot het jaar 2015. Je vindt in de benchmarktool zowel gegevens over je restafvalcijfer (per inwoner), over  je selectieve afvalstromen en beschrijvende beleidsindicatoren zoals tarieven van afval. De indicatoren bevatten ook gegevens over deelname aan lokale asbestprojecten en bodemgegevens in de gemeente. 

De nieuwe restafvaldoelstellingen en Belfiusindeling zoals voorzien in het lokaal materialenplan 2023-2030 zijn nog niet opgenomen in de benchmarktool. 

Elke intercommunale en gemeente heeft een eigen toegang en kan de gegevens raadplegen op: benchmark.ovam.be. Heb je nog geen toegang? Stuur een mailtje naar benchmark@ovam.be

Eva Gijsegom