Auteur:

Gepubliceerd op: 25-10-2023

Het participatie- en netwerktraject in Vlaanderen biedt nieuwkomers de mogelijkheid om hun sociale kring te vergroten en te versterken. Dit gebeurt door activiteiten zoals gezamenlijke uitstapjes met een buddy, vrijwilligerswerk of kennismakingsstages bij organisaties of bedrijven.

Vlaanderen heeft zich toegewijd om gedurende zes jaar (2023-2028) te investeren in de oprichting van 18 regionale organisatienetwerken voor participatie- en netwerktrajecten voor nieuwkomers. Deze investering wordt gedaan via het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF), met Vlaamse cofinanciering.

Lokale besturen spelen hierbij een cruciale rol. Het leiderschap van deze netwerken wordt op zich genomen door een lokaal bestuur of een samenwerkingsverband van lokale besturen uit de respectievelijke regio's: de 15 Vlaamse referentieregio’s, stad Antwerpen, stad Gent en de VGC.

Het organisatienetwerk bestaat uit lokale besturen en organisaties die hun kennis en middelen bundelen om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Via dit programma streeft Vlaanderen ernaar zoveel mogelijk burgers, organisaties en bedrijven te betrekken bij de ontwikkeling van een divers, toegankelijk en hoogwaardig aanbod van participatie- en netwerktrajecten. Hierdoor krijgt elke nieuwkomer in Vlaanderen de kans om een sociaal netwerk uit te bouwen en duurzaam te participeren aan de samenleving.

Via een eerste projectoproep werden middelen vrijgemaakt om in de 18 regio's medewerkers aan te stellen die de leidende rol opnemen bij de opstart van het regionaal organisatienetwerk. Het netwerkleiderschap wordt  opgenomen door een lokaal bestuur of een samenwerking van lokale besturen uit de respectievelijke regio.

Via deze oproep maakt Vlaanderen en Europa WSE middelen beschikbaar om acties, geformuleerd door het organisatienetwerk, te financieren. In de projectaanvraag moet de indiener aantonen dat de acties zijn opgesteld en goedgekeurd door het netwerk.
 

Voor wie?

Het indienen van een projectvoorstel binnen deze oproep is voorbehouden aan promotoren van oproep 41 “Regionale organisatienetwerken participatie- en netwerktraject nieuwkomers”. Voor de uitvoering van de acties wordt beroep gedaan op de nodige partners en/of onderaannemers. De finale doelgroep van deze oproep zijn nieuwkomers, en inburgeraars in het bijzonder. Met deze oproep streven we ernaar dat iedere nieuwkomer in de regio, stad of wijk waar hij/zij woont een sociaal netwerk kan uitbouwen en kan participeren aan de samenleving.
 

Middelen: naast AMIF en Vlaamse middelen ook co-financiering gevraagd

Vlaanderen reserveert voor een periode van 5 jaar (2024-2028) een totaalbedrag van 11.602.655,40 euro actiemiddelen, waarvan 10.153.655,40 euro AMIF en 1.449.000,00 euro Vlaamse cofinanciering AMIF. De acties dienen voor minstens 25% door het organisatienetwerk zelf te worden gefinancierd.

Het totaalbedrag wordt verdeeld over de 18 regio’s op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met aantal nieuwkomers, aantal lokale besturen en aantal inwoners binnen de regio . Deze oproep voorziet in de financiering van acties van de netwerken voor de eerste 2 jaar. Het budget bedraagt 4.661.062,16 euro, waarvan 3.212.062,16 euro AMIF en 1.449.000,00 euro Vlaamse cofinanciering AMIF. De maximale subsidie die kan aangevraagd worden voor de eerste 2 jaar per regio is terug te vinden in de oproep.


Deadline

15 mei 2024

Sabine Van Cauwenberge