typemachine met de tekst inclusivity

Auteur:

Gepubliceerd op: 02-10-2023

Het Departement WSE lanceert een nieuwe oproep voor lokale besturen: het Lokaal Activeringspact. Het doel van deze oproep is om lokale besturen te ondersteunen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, met als beoogd resultaat een hogere uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen.

Alle lokale besturen in het Vlaamse Gewest hebben de mogelijkheid om een projectvoorstel in te dienen. De oproep vereist dat lokale besturen zich engageren om een duurzaam uitstroomresultaat te behalen dat hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 20%.

Dit percentage werd door de Vlaams regering op 29 september verlaagd (oorspronkelijk 24%) en wordt verantwoord om tegemoet te komen aan de bemerking dat de populatie (= volledige groep leefloongerechtigden)  personen  bevat  die  niet  op  korte  termijn  geactiveerd  kunnen  worden. De grootste opmerking betreft de aanwezigheid van studenten in die cijfers. Studenten maken namelijk, op Vlaams niveau, ongeveer 10% uit van de totale populatie leefloongerechtigden. Ook ouderen (65+) maken 2% uit van de populatie (personen). In beide gevallen is duidelijk dat een inschrijving bij VDAB en een traject naar werk niet aan de orde zijn. De indieningsdatum werd verschoven naar 31 oktober 2023.

Lokale besturen moeten ook een actieplan opmaken dat de lokale netwerkmanagers VDAB moeten ondertekenen voor additionaliteit.

De oproep wordt in eerste instantie opengesteld met een budget van 10 miljoen euro, midden 2024 volgt een tweede oproep. De verdeling van de middelen over de gemeenten gebeurt proportioneel op basis van het aantal leefloongerechtigden. 

Meer informatie over deze oproep en de verdeling van de middelen vind je op de website van het Departement Werk & Sociale Economie. 

Het Departement Werk & Sociale Economie en VDAB organiseren een tweewekelijks vragenuurtje via Microsoft Teams. Neem dan deel op één van onderstaande datums via deze link.

  • maandag 9 oktober van 13-14 uur  
  • maandag 23 oktober van 13-14 uur 

Nog vragen of nood aan meer info? Neem contact op met het Departement Werk en Sociale Economie via:  

Fabio Contipelli