Auteur:

Gepubliceerd op: 10-08-2023

Om langdurig werkzoekenden sterker te activeren en hun competenties te versterken voerde de Vlaamse Regering vanaf 2023 de ‘gemeenschapsdienst’ in. De gemeenschapsdienst in een bijzondere vorm van werkervaringsstage (WES) waarbij een werkzoekende competentieversterkende ervaring kan opdoen door kleinschalige taken uit te voeren bij lokale besturen, vzw’s en scholen ter versterking van de eigen generieke competenties en het opbouwen van arbeidsritme.

Van 1 januari tot 15 juli 2023 konden de lokale besturen zich kandideren bij Europa WSE voor het aanbieden van deze leerwerkplaatsen. Hiervoor werd een éénmalige financiering voorzien tussen de 7.000 en 96.000 euro afhankelijk van het aantal ter beschikking gestelde stageplaatsen.  

De oproep ‘gemeenschapsdienst bij lokale besturen’ resulteerde in 819 plaatsen Gemeenschapsdienst die begeleid zullen worden door 278 mentoren in 89 deelnemende gemeenten. Een provinciale verdeling geeft ons het volgend beeld: 31 in de provincie Antwerpen, 20 in Oost-Vlaanderen, 18 in West-Vlaanderen, 14 in Vlaams-Brabant en 6 gemeenten in Limburg.

 

Fabio Contipelli