gascilinders op straat

Gepubliceerd op: 04-08-2023

Lachgascilinders die niet op een correcte manier worden afgedankt, kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken voor medewerkers in de afvalophaling en -verbranding. Daarnaast veroorzaken ze ook in toenemende mate materiële schade aan de installaties. Afvalverbrandingsinstallaties signaleren meer en meer dat ze geconfronteerd worden met ontploffingen door de aanwezigheid van (niet lege) lachgascilinders in het restafval. Het is dan ook alle hens aan dek om deze zoveel mogelijk uit het restafval (en ook uit pmd …) te weren.

Hierbij een oproep aan straatvegers, zwerfvuilruimers en diensten die de straatvuilnisbakjes leegmaken om extra alert te zijn en lachgascilinders apart te houden van het opgeruimde afval. We vernemen immers dat meer en meer niet alleen kleine patronen, maar evengoed cilinders van 650 gram tot 2 kg in het zwerfvuil terecht komen. Gevonden lachgascilinders kan je correct verwijderen via het kga op het recyclagepark.

Meer info over correct sorteren van lachgaspatronen en gasflessen in het algemeen vind je in het artikel “Hoe sorteer je gasflessen correct?”. Controleer ook of de info op jouw gemeentelijke website en andere communicatiekanalen, klopt.