Auteur:

Gepubliceerd op: 24-04-2024

Een langetermijnvisie met heldere doelen is noodzakelijk, samen met een duidelijke rol- en taakverdeling bij de uitrol van een Zorgzame buurt, zo benadrukken de onderzoekers tijdens het slotsymposium op maandag 22 april. Het Steunpunt Volksgezondheid en Gezin presenteerde daar de onderzoeksresultaten en beleidsaanbevelingen van de 132 pilootprojecten zorgzame buurten, die in 2022 zijn gestart na een projectoproep. Tevens wijzen zij op het belang van publieke infrastructuur met fysieke ontmoetingsplaatsen. Lees het volledige rapport.
 

In een Zorgzame buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. In een zorgzame Buurt staat levenskwaliteit centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. Iedereen voelt er zich goed en wordt geholpen, ongeacht de ondersteuningsbehoeften.

 

Tijdens de dag kwam de centrale rol van het lokaal bestuur bij de uitbouw van zorgzame buurten uitgebreid aan bod. Ook de VVSG heeft het thema Zorgzame buurten hoog op de agenda staan. Samen met Vivel organiseren we een Lerend Netwerk Zorgzame Buurten, waarmee we meer dan 130 deelnemers bereiken. In ons memorandum pleiten we voor meer aandacht voor preventie en nabijheid. Lokale besturen kunnen – samen met alle partners - zorgzame buurten uitbouwen om de zorg en ondersteuning nabij en toegankelijk te organiseren. 

  • Zorg ervoor dat zorg- en welzijnsinitiatieven voldoende financiering krijgen, zodat ze kwalitatieve zorg kunnen bieden die aansluit bij de toenemende noden. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat deze zorg betaalbaar blijft voor de burgers. Ent het beleid op het concept van buurtgerichte zorg en zorgzame buurten.
  • Stimuleer nabije en toegankelijke zorg zodat lokale besturen zorgzame buurten kunnen uitbouwen.
  • Stimuleer aanpasbaar en levensloopbestendig bouwen en verbouwen en innovatieve woonvormen zodat mensen hun hele leven in een gepaste woning kunnen wonen.

Op het slotsymposium kwamen thema’s als “De rol van lokale besturen in Zorgzame Buurten”, “De Rol van de zorgraden”, “mantelzorg”, “levensloopbestendig wonen” en “Eenzaamheid” aan bod. De presentaties van deze sessies zijn vanaf 2 mei te vinden op de website van het Zorgzame Buurten-project.  

Ga zelf aan de slag en bekijk de digitale toolbox zorgzame buurten en de vragenwaaier van de coaches van de zorgzame buurten.  

Sam Vanhuynegem