Auteur:

Gepubliceerd op: 29-09-2023

Op 28 september 2023 verspreidde Fluvius meer informatie over het stopzetten van E-lyse, het energiemanagementsysteem (EMS) voor lokale besturen, tegen eind 2024. E-lyse vormt al heel wat jaren een belangrijk hulpmiddel voor het bij- en onder controle houden van het energieverbruik van het gemeentelijk patrimonium.

Het stopzetten van E-lyse hoeft geen reden te zijn tot paniek. Voor de volledige publieke sector, dus ook de lokale besturen, heeft het Vlaams Energiebedrijf (VEB) een eigen platform, Terra. Terra is vandaag eveneens gratis te gebruiken. Niet alle functionaliteiten uit E-lyse zijn momenteel al in Terra te vinden, maar VEB werkt volop aan nieuwe ontwikkelingen.

Ook de data die doorheen de jaren in E-lyse verzameld werden, gaan zeker niet verloren. Vanaf begin 2024 is het mogelijk een eenmalige data-export van E-lyse bij Fluvius aan te vragen. Deze data kunnen naar Terra, maar ook eventueel andere of eigen EMS-systemen overgezet worden. Eind dit jaar verspreidt Fluvius meer concrete informatie hierover.

Deze export biedt ook de opportuniteit om de gebouwgegevens uit E-lyse te gebruiken voor de simulator ‘hernieuwbare energie en flexibiliteit’ van Netwerk Klimaat, die geïntegreerd is in Terra.  Hier een overzicht van de functionaliteiten en hoe ermee vandaag al aan de slag te gaan in TERRA. Deze simulatietool laat toe het maximaal potentieel aan zonne-energie in combinatie met energiedelen en batterijopslag of toevoegen laadinfrastructuur / warmtepomp voor de gemeentelijke gebouwen te simuleren.

De stopzetting van E-lyse heeft ook een impact op de monitoring in kader van de patrimoniumdoelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Er wordt door de Vlaamse overheid gewerkt aan een oplossing via Terra zodat daar in de toekomst gerapporteerd kan worden over de voortgang van deze doelstellingen (onder meer het rapporteren van de niet-metergebouwen verbruiken, zoals bv. stookolie, warmteleveringen of pellets). Meer info hierover volgt eveneens later.

Kris Moonen