Auteur:

Gepubliceerd op: 03-08-2023

De FOD BOSA is al enige tijd bezig met het hervormen van het e-procurementplatform. De FOD BOSA heeft nu de officiële datum van de go-live aangekondigd, namelijk op 4 september 2023. Vanaf die datum kan je het oude systeem dus niet meer gebruiken om nieuwe opdrachten te publiceren. Lopende - reeds gepubliceerde - opdrachten kan je wel nog afronden op het oude platform. Let wel op: het oude platform zal ophouden te bestaan, zorg er dus voor dat je alle noodzakelijke documenten bewaart op je eigen systeem.
 

Platform niet beschikbaar op 16 augustus

De gegevens van de huidige gebruikers aan aankoperszijde zullen voor de go-live worden gemigreerd naar het nieuwe platform. Deze migratie vond plaats op woensdag 16 augustus 2023. Het huidige platform was die dag niet beschikbaar. Ook op 17 en 18 augustus gebruik je het platform beter niet. Als je op die dag een opening hebt gepland, stel deze dan uit!
 

Migratie van gegevens

De gegevens van de ondernemingen zullen niet worden gemigreerd. De ondernemingen moeten hun accounts (her)registreren en verifiëren. De gebruikers van het huidige platform, en meer bepaald de superusers, kunnen vanaf 21 augustus 2023 hun organisatiestructuur bekijken en aanpassen indien nodig. Ze kunnen ook de gebruikers in hun organisatie(s) de correcte rollen toekennen.
 

Wat kan je al doen?

  • Ga na of je organisatie een superuser heeft;
  • Superusers bekijken best de gegevens van hun organisatie(s);
  • Aankopers checken best hun eigen gegevens;
  • Informeer de ondernemingen waarmee jullie samenwerken dat hun gegevens niet worden overgedragen en over het uitgebreide gebruik van het e-procurementplatform vanaf 1 september 2023;
  • Bekijk de demonstraties die de FOD BOSA in juni heeft gegeven over het nieuwe platform;
  • Bekijk de demo-omgeving van het nieuwe e-procurementplatform;
  • Neem een kijkje op het helpcentrum van de FOD BOSA; dat vervangt de huidige gebruikershandleidingen.

Parallel met de lancering van dit nieuwe platform heeft de federale overheid beslist het gebruik van dit e-procurementplatform vanaf 1 september 2023 te verruimen. Vanaf die datum moet o.a. ook het verloop van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking via het platform verlopen. De VVSG raadt aan om deze aankopen via deze procedure zo veel mogelijk voor 1 september 2023 te lanceren. Zo hebben de aankopers de kans om het nieuwe e-procurementplatform volledig onder de knie te krijgen voordat ze hiermee effectief aan de slag moeten gaan.

Voor meer informatie kunnen jullie terecht op de website van de FOD BOSA.

Assia Van Brandt