Auteur:

Gepubliceerd op: 01-07-2024

Ook in dit verkiezingsjaar willen Vlaamse steden en gemeenten massaal hun stem laten horen voor een meer duurzame wereld. Tijdens de zevende editie van VVSG’s Week van de Duurzame Gemeente zullen maar liefst 108 lokale besturen de SDG-vlag uithangen aan hun gemeentehuis en lokale ‘duurzame helden’ in de kijker zetten. De campagneweek gaat door van 18 tot 25 september.
 

Materialen en inspiratie voor steden en gemeenten

De VVSG biedt gemeenten en hun helden verschillende materialen om te communiceren over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en over ieders dromen voor een duurzaam 2030. Tijdens de campagneweek organiseren we ook een webinar over de SDG’s als kader voor het nieuwe lokale meerjarenplan (2026-2031). Zo wil de campagne dit jaar focussen op heel concrete methodieken voor lokale beleidsontwikkeling in lijn met de SDG’s – en niet op één thema of SDG zoals voorbije jaren.
 

Ambassadeur Christophe Deborsu

Wetstraatjournalist, auteur en bekendste Vlaanderen-fan Christophe Deborsu is dit jaar de ambassadeur van de Week van de Duurzame Gemeente. Hij zal verschillende gemeenten bezoeken, om in gesprek te gaan met burgers en beleidsmakers en om samen met hen wensen voor een duurzaam 2030 te verzamelen. Deelnemende gemeenten kunnen een bezoek van Christophe aanvragen tot 15 juli.
 

Ook internationale aandacht tijdens campagneweek

De campagneweek is de ideale gelegenheid om ruchtbaarheid te geven aan duurzame initiatieven in je gemeente. Er is heel wat aandacht van binnenlandse media, maar ook in het buitenland wordt de campagne opgepikt. Vele Nederlandse gemeenten sloten de voorbije jaren al aan met een eigen ‘SDG-vlaggendag’ en de Letse vereniging van lokale besturen zal in september haar allereerste eigen  Week van de Duurzame Gemeente organiseren. De VVSG wil verder bouwen op dit internationaal élan. We sporen onze leden aan om hun Europese of internationale partnergemeenten te betrekken bij de campagne. Bekijk de inspiratiebrochure over gezamenlijke deelname met een buitenlandse partner.

Inschrijven voor de Week van de Duurzame Gemeente 2024 is niet meer mogelijk.

Heleen Voeten