Foto: Layla Aerts

Auteur:

Gepubliceerd op: 05-05-2022

Voor de praktische organisatie van het medische luik (preventie en curatie) van de opvang van Oekraïense vluchtelingen rekent de overheid op de huisartsenkringen, de eerstelijnszones en de lokale actoren, waaronder de lokale besturen. De huisartsenkringen moeten het initiatief hierin nemen en in overleg met de andere actoren tot een plan van aanpak komen.

Preventief onderzoek en informatie

Het preventief medisch onderzoek omvat een adequate opsporing van tuberculose en de toediening van extra prioritaire vaccinaties zoals Covid-19 en het basisvaccinatieschema. Daarnaast zullen de Oekraïense vluchtelingen ook aangepaste informatie krijgen over de medische zorgen in ons land. Uiteraard kan een medisch onderzoek ook de nood aan medische zorgen aan de oppervlakte brengen. Dit kan via zorgpunten georganiseerd worden. Hieruit volgt dat de financiering van het medische luik uit een Vlaamse en een federale component bestaat. De Vlaamse financiering werd nog niet goedgekeurd door de Vlaamse regering. We verwachten dat dit op 6 mei zal plaatsvinden. Alle info over het preventieve luik is terug te vinden op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). Daar staan intussen ook de contactgegevens van de huisartsenkringen. De federale financiering is wel al rond en intussen beschikbaar op de website van het RIZIV.

Taken voor lokale besturen?

De VVSG overlegt wekelijks met Vivel en Domus Medica om het medische luik helder in beeld te krijgen. Op dit moment bestaan er immers nog heel wat vragen en bedenkingen. Hoe kunnen de twee financieringsstromen gecombineerd worden? Moet er een zorgpunt opgericht worden? We dringen bij AZG en het RIZIV aan om zo snel mogelijk een webinar te organiseren voor alle betrokken actoren op het terrein.

Volgens de VVSG hebben de lokale besturen in dit kader drie opdrachten:

  1. In dialoog gaan met de huisartsenkring(en) / zorgraden over de organisatie van de preventieve en curatieve medische zorgen en hierover organisatorische afspraken maken
  2. De aansluiting bij een mutualiteit in orde brengen
  3. Toeleiding van Oekraïense vluchtelingen naar het medisch aanbod zoals dit met de huisartsenkringen en zorgraden werd afgesproken

Taal en interculturele bemiddeling

Ook wanneer dit alles duidelijk is, is er nog een euvel dat weggewerkt moet worden: de taalbarrière. Tolken kunnen tot eind juni gratis ingeschakeld worden in een Vlaams lokaal bestuur of in een door de Vlaamse overheid erkende, gefinancierde of gesubsidieerde dienst, instelling of organisatie in Vlaanderen of Brussel. Deze tolken kunnen dus niet ingeschakeld worden voor het medische luik. Hiervoor vraagt het RIZIV financiering voor vier extra VTE intercultureel bemiddelaars die de taal spreken en via videoconferences breder ingeschakeld kunnen worden dan in de huidige regelgeving (lees: breder dan ziekenhuizen). Helaas is dit evenmin helemaal duidelijk. Gaat het over vier extra intercultureel bemiddelaars bovenop de dertien bestaande? Op welke manier wordt dit in de praktijk gebracht? Vanaf wanneer zullen deze extra krachten er zijn?

Kortom: er leven nog heel wat vragen. De VVSG dringt verder aan op duidelijkheid, verzamelt de puzzelstukjes en probeert de puzzel te leggen. Intussen blijven we informeren via onze website.

Veerle Cortebeeck