Auteur:

Gepubliceerd op: 02-05-2024

Het Digital Twin Wijkrenovatietool-project is opgezet als een hulpmiddel voor het renovatiebeleid van lokale besturen. Dit initiatief werd aangekondigd bij de lancering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact versie 2.1

Het is nodig om het renovatietempo verder op te drijven, en daarom heeft de Vlaamse overheid EnergyVille/VITO ingeschakeld voor de ontwikkeling van deze nieuwe tool. Het vormt een vervolg op de oplevering van het DITUR-project, waarin een digital twin-concept voor opgeschaalde renovaties werd ontwikkeld. 

Het project levert verschillende eindpunten op, waaronder de wijk- en de woonrenovatietool. Die laatste gaat tot op het niveau van individuele wooneenheden en is in eerste instantie gericht naar Energiehuizen. 

Vandaag wordt de de wijkrenovatietool in primeur voorgesteld op de VVSG Klimaatdag. Als je de Klimaatdag hebt gemist of juist nieuwsgierig bent geworden naar de mogelijkheden, kun je op 23 en 30 mei en 4 en 13 juni deelnemen aan verschillende workshops. Tijdens deze workshops worden zowel de wijkrenovatietool als de woonrenovatietool (voor energiehuizen) gedemonstreerd, en kun je als deelnemer actief aan de slag.
 

 

Maarten Tavernier