Auteur:

Gepubliceerd op: 20-03-2024

Het Europese LIFE-project BE REEL!  startte in januari 2018 en loopt nog tot december 2024. Het doel van BE REEL! is om ervoor te zorgen dat België op schema blijft om de renovatiedoelstellingen voor 2050 te behalen. In het streven naar een energie-efficiënt woningenbestand valt het 'renovatiecontract huurwoningen' van het lokaal bestuur Mortsel op. Het is niet alleen gericht op energiemaatregelen, maar spreekt toch tot de verbeelding. 

Het lokaal bestuur van Mortsel biedt een premie aan voor eigenaars die hun gerenoveerde woning betaalbaar verhuren. Dit geldt wanneer de huurprijs onder de marktprijs blijft of wanneer de woning wordt verhuurd door het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) tegen de door het SVK vastgestelde huurprijs. Eigenaars kunnen rekenen op een financiële tussenkomst van 30% van de renovatiekosten, met een maximumbedrag van 5000 euro. De dienst Wonen voert bovendien een kwaliteitscontrole van de woning uit, zowel voor als na de renovatie, en zorgt er zo voor dat de verbeteringen voldoen aan de gestelde normen.

Aanleiding voor de maatregel

Het lokaal bestuur van Mortsel stuitte op talrijke kwaliteitsproblemen in huurwoningen op de private markt, ondanks de wettelijke verplichting voor woningen ouder dan 30 jaar om een conformiteitsattest (CA) te hebben voor verhuur. Om de leefomstandigheden van huurders te verbeteren en de kwaliteit van de woningen te waarborgen, introduceerde het bestuur in 2015 het ‘renovatiecontract huurwoningen’.

Resultaten en impact

Sinds de invoering van het renovatiecontract vroegen 15 eigenaars in Mortsel een renovatiepremie aan. De gemiddelde subsidiebedragen lagen tussen de 1500 en 3000 euro. Deze financiële steun draagt bij aan de opwaardering van huurwoningen in de stad en stimuleerde eigenaars om te investeren in duurzame verbeteringen.

Zelf een interessante praktijk delen? Neem een kijkje in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat en gebruik de handleiding om zelf een praktijk toe te voegen.

Wim De Geest