stadszicht van Leuven

Auteur:

Gepubliceerd op: 03-10-2023

In 2022 koos de Europese Commissie Leuven als één van de '100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030'. Dit initiatief heeft tot doel steden te ondersteunen in hun streven naar een koolstofarme toekomst. De eerste stap op dit pad is het opstellen van een Klimaatcontract, dat de weg naar versnelde klimaatneutraliteit definieert.

In samenwerking met Leuven 2030 heeft de stad Leuven het eerste Leuvense Klimaatcontract ontwikkeld. Dit contract omvat een uitgebreid en concreet actieplan, toezeggingen van betrokken partijen en een financieel plan. Het actieplan richt zich op 86 belangrijke projecten binnen vijf grote domeinen: hernieuwbare energie, gebouwen, transport en mobiliteit, groene infrastructuur en circulaire economie en afval. In elk van deze gebieden werkt de stad samen met lokale partners om deze projecten te realiseren. Door deze projecten op te schalen, kan de uitstoot met 80 procent verminderen.

Naast het actieplan bevat het Leuvense Klimaatcontract ook een financieel plan, waarin de financieringsmogelijkheden voor de projecten worden uitgewerkt. Voor sommige projecten is er een business case opgesteld om externe investeerders aan te trekken. De stad overweegt de oprichting van een investeringsfonds, waarvoor verschillende financiële partners al interesse hebben getoond. Bovendien maakt de selectie als een van de 100 missiesteden Leuven in aanmerking voor aanzienlijke Europese financiering.

Het derde aspect van het Leuvense Klimaatcontract omvat de toezeggingen van alle betrokken partners. Er zijn tien leidende principes opgesteld die door elke organisatie zullen worden gevolgd. De ondertekenende partners verbinden zich ertoe om bij grote bouwprojecten, zowel nieuwbouw als renovaties, te kiezen voor fossielvrije energie en te onderzoeken hoe hun projecten ook kansen kunnen bieden aan de financieel minder sterke schouders. Daarnaast zijn er specifieke toezeggingen voor elk project, waarbij elke partner zich inzet om het project te realiseren.

Het Klimaatcontract wordt officieel gepresenteerd, samen met alle partners, tijdens een conferentie op 23 november. 
Meer info lees je hier.

Leen Van der Meeren