Auteur:

Gepubliceerd op: 03-05-2022

Uit bijna 400 kandidaten koos de Europese Commissie Antwerpen en Leuven voor de missie '100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030'. Met deze missie ondersteunt Europa de geselecteerde steden met expertise en (financiële) middelen om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Voor België werden verder nog Brussel en La Louvière geselecteerd.

De 100 geselecteerde steden zullen in totaal 360 miljoen euro aan Horizon Europe financiering ontvangen voor de periode 2022-23 om innovatieve trajecten naar klimaatneutraliteit tegen 2030 te starten. Iedere stad zal een ‘climate city contract’ uitwerken; een algemeen plan voor klimaatneutraliteit in alle sectoren, zoals energie, gebouwen, afvalbeheer en vervoer, gekoppeld aan de nodige investeringsplannen. De acties zullen onder meer gericht zijn op duurzame mobiliteit, energie-efficiëntie en groene stadsplanning. Bij dit hele proces worden ook burgers, onderzoeksorganisaties en de particuliere sector betrokken.

Op basis van de ervaringen en lessen die deze kopgroep van 100 steden heeft geleerd, is het de bedoeling om alle andere Europese steden en gemeenten te helpen om in 2050 klimaatneutraal te worden. 
Meer info vind je op de website van de Europese Commissie.

Leen Van der Meeren