Auteur:

Gepubliceerd op: 08-06-2023

De federale ministerdaad keurde op 27 januari 2023 op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het voorontwerp van wet goed betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving, de instelling van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen

Wat is er sindsdien gebeurd? 

  • De federale regering dient het wetsontwerp op 8 februari 2023 in bij het parlement.
  • Naar aanleiding van de besprekingen in de Kamercommissie Binnenlandse zaken uit de VVSG haar bezorgdheid over een aantal elementen in het wetsontwerp en formuleert een aantal aanbevelingen
  • Een aantal parlementsleden van de meerderheid dient op 28 maart 2023 nog enkele amendementen die deels tegemoet komen aan de bezorgdheden van de lokale besturen. 
  • De amendementen van de meerderheid worden op 12 april goedgekeurd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
  • Op 25 april 2023 dienen zowel parlementsleden van de meerderheid als van de oppositie nog bijkomende amendementen in. 
  • Op 10 mei 2023 keurt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken het wetsontwerp goed.
  • In de plenaire vergadering van de Kamer van 11 mei 2023 dient de oppositie nog een reeks amendementen in en vraagt om hierover terug een advies in te winnen bij de Raad van State.

Wachten op de Raad van State

Omdat meer dan 50 leden in de Kamer akkoord gingen, werd door de voorzitster van de Kamer opnieuw het advies van de Raad van State gevraagd. De Raad van State heeft één maand de tijd om haar advies te bezorgen, dus tegen 22 juni 2023. Het is nog niet duidelijk wanneer de plenaire vergadering van het parlement het wetsontwerp zal goedkeuren. De VVSG volgt het dossier heel nauwgezet op. 

 

 

Bjorn Cools