Auteur:

Gepubliceerd op: 17-05-2022

Aandacht voor integriteit is niet meer weg te denken uit het hedendaagse lokaal bestuur. Veel organisaties hebben de afgelopen jaren stappen gezet op het gebied van integriteit en deontologie. De VVSG ondersteunt de lokale besturen met enkele integriteitsinitiatieven:

 • Reflectiekamer Zorg
  Een medewerker volgt de afspraken niet, maar er is een schrijnend tekort aan personeel, een bewoner weigert te verhuizen maar bedreigt de medebewoners, … Je moet een beslissing nemen, maar welke is de juiste? De Reflectiekamer Zorg helpt je hierbij! Volgens een vaste methodiek bekijken we samen wat er allemaal in de weegschaal ligt, en welke beslissing in deze situatie de meest integere is. Prikkelt het? Lees dan hier meer, want we zijn nog op zoek naar dilemmadenkers en uiteraard naar jouw dilemma!
   
 • Politiek en Integriteit: Online Studievoormiddag
  Tijdens de voormiddag van 1 juni 2022 willen we het thema integriteit op de politieke agenda plaatsen. We willen je stof tot nadenken geven en je inspiratie aanreiken om in jouw bestuur het gesprek over politieke integriteit aan te gaan. Schrijf je hier in en ga met ons online in gesprek!
   
 • Opleiding tot integriteitscoördinator
  Er zijn al heel wat stappen gezet, maar binnen de meeste organisaties ontbreekt er nog een overkoepelende visie en helder beleidsplannen. Mede door nieuwe eisen van de wetgever en de steeds meer kritische burger groeit de behoefte aan een intern geborgd, structurele aanpak. Een coördinerend functionaris die ervoor zorgt dat de opbouw van het integriteitsysteem deskundig, volgens de best mogelijke inzichten en duurzaam worden uitgevoerd is in die context onmisbaar. De integriteitscoördinator is de specialist die het bestuur, directie en management met raad en daad terzijde staat, zorgt voor de ontwikkeling, invoering en onderhoud van het integriteitssysteem. De opleiding tot coördinator integriteit bereidt de deelnemer voor op deze complexe taak.
Melanie Demaerschalk