Auteur:

Gepubliceerd op: 08-08-2023

Groepsaankopen zijn een bekende manier om klimaatvriendelijke maatregelen te stimuleren. De intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) gebruikt dit instrument nu om een antwoord te bieden aan het stijgende aantal elektrische voertuigen en de nood aan particuliere laadpalen.

Via deze actie kunnen de burgers van alle 29 Kempische gemeenten goed geïnformeerd thuis een laadstation kwalitatief laten installeren. Elektrisch rijden en laadinfrastructuur is een relatieve nieuwe materie en roept dikwijls vragen op. Met deze groepsaankoop wil IOK de burgers ondersteunen, zonder aan marktverstoring te doen.

De keuze van aanbieder gebeurt per groep van gemeentes door een stuurgroep van burgers. Daarna wordt een infosessie georganiseerd met de gekozen aanbieder. Voorlopig toonden 600 inwoners interesse door zich in te schrijven voor de groepsaankoop. Binnen enkele maanden zal duidelijk worden hoeveel effectieve aankopen dit genereert.

Het meest uitdagende aan dit project was enerzijds het opmaken van een prijsvraag (het gebruikte document wordt ter beschikking gesteld via de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat) en anderzijds het overzichtelijk vergelijken van de offertes, gezien er maar liefst 9 offertes werden ingediend.

Heb je zelf een inspirerende klimaatpraktijk? Deel ook jouw info en voorbeeldocumenten op de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.

Maarten Tavernier