Gepubliceerd op: 16-03-2022

21 maart staat in het teken van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie!

Anno 2022 kent Vlaanderen meer diversiteit dan ooit. Dit is het meest zichtbaar in de steden. Vandaag de dag worden helaas nog steeds te veel mensen geconfronteerd met uitsluiting, ongelijkheid en discriminatie, gebaseerd op racistische vooroordelen. Discriminatie treft verschillende groepen zoals jongeren, ouderen, vrouwen, mensen met migratieachtergrond, mensen met een andere huiskleur, mensen met een beperking,…  

Racisme en discriminatie bestrijden, is een dagelijkse opdracht. De dag tegen Racisme en Discriminatie biedt de kans om de noodzaak hiervan nog eens extra in de verf te zetten, net als het belang van verdraagzaamheid en gelijkheid. Twee sleutelbegrippen voor wie streeft naar een inclusieve samenleving.  

Onze lokale besturen zitten wederom niet stil en organiseren tal van acties in het kader van deze dag:

  • Antwerpen: begin maart 2022 lanceerde de stad een vervolgcampagne van Allemaal Antwerpenaar. De focus van deze campagne ligt op het opkomen voor slachtoffers en reageren tegen daders.
  • Asse: in de inkomhal van het CC Asse kan je het resultaat zien van enkele leerlingen van de Kunstacademie August De Boeck die aan de slag gingen rond de diversiteit binnen hun gemeente.
  • Brugge: in de week van 21 maart staan enkele activiteiten gepland rond discriminatie en racisme met aandacht voor de ongelijkheid waarmee mensen met een migratieachtergrond geconfronteerd worden. 
  • Genk: organiseert de Levende Bibliotheek dat in het teken staat van verhalen rond verbondenheid en het overstijgen van menselijke verschillen.
  • Gent: op 21 maart zendt de Gentse studentenradio Urgent.fm live uit tegen racisme en discriminatie. Je kan er een ‘plaat tegen haat’ aanvragen.
  • Ham: organiseert #de week tegen racisme en discriminatie. De gemeente wil iedereen alle kansen geven in onze diverse samenleving. Ham zet deze boodschap extra in de verf tijdens tal van activiteiten.
  • Hasselt: Kunstenaars Jennifer Bruinendaal en Dimitriy Belshin maakten in opdracht van Avansa Limburg een kunstwerk over microracisme. De expo  '10 000 tikken - 10 000 littekens' start op zaterdag 19 maart met een fijn randprogramma waarbij iedereen welkom is!
  • Kortrijk: organiseert een optocht naar de Grote Markt, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.
  • Maasmechelen: in de dagen na 21 maart, organiseert Maasmechelen verschillende activiteiten, waaronder de lezing Racismewijs opvoeden door Naima Charkaoui.
  • Mechelen: het project Mechelen Kleurt maakt racisme en discriminatie bespreekbaar onder kinderen.
  • Leopoldsburg: de medewerkers zullen op 21 maart een button dragen met daarop “Anders zijn is oké!”. Ook burgers worden aangemoedigd om hetzelfde te doen, de buttons zijn daarom beschikbaar aan de loketten.
  • Roeselare: binnen het kader van de campagne Iedereen #VANRSL organiseert de stad op deze dag een Dans tegen Racisme om het thema onder de aandacht te brengen.
  • School Zonder Racisme: naar aanleiding van 21 maart werd een lespakket ontwikkeld om als leerkracht het goede voorbeeld te geven en bewust zijn te creëeren.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Meer inspiratie nodig? Dat kan!  Neem een kijkje in onze praktijkenbank Samenleven in Diversiteit. Voor meer achtergrondinformatie kan je terecht bij de rubriek Antidiscriminatie en -racisme.

Organiseren jullie ook een actie? Laat het ons zeker weten via samenleven@vvsg.be of vul deze fiche in.