Auteur:

Gepubliceerd op: 15-03-2023

Netwerk Klimaat mocht op 9/3 als spreker een volle zaal sportievelingen inspireren over het thema “de sportinfrastructuur van morgen”.  De zwembaden en sporthallen zijn immers goed voor +-10% van het totale energieverbruik in het patrimonium van een doorsnee gemeente . Verduurzamen van (sport)patrimonium is bij uitstek een ploegsport, waarbij het stokje wordt doorgegeven tussen de verschillende interne en externe belanghebbenden.

Op een stevig tempo brachten we een reeks handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden aan, puttende uit snelle (energie)spurts tot een duurzame triatlon.   Een greep uit de disciplines : energie efficiëntie, energie besparingscontracten, strategische vastgoed planning, energiedelen – gemeenschappen en flexibiliteit, benutten van warmte uit processen, lucht, bodem, oppervlaktewater én riolering.  Aquafin sloot af met de concrete case van een sportcomplex te Sint-Niklaas dat met riothermie zal worden verwarmd.

Hiermee kunnen de lokale sport functionarissen samen met hun patrimonium- en duurzaamheidscollega’s aan de slag in de eigen gemeenten. 

De presentatie van Netwerk Klimaat en Aquafin kan je bij sessie 34 terugvinden op deze pagina met alle andere presentaties van het Congress lokaal sportbeleid 2023.

Kris Moonen