Auteur:

Gepubliceerd op: 30-05-2023

De nieuwe BBC-cyclus staat voor de deur. Een belangrijk onderdeel is de omgevingsanalyse waarin al dat niet administratieve beleidsvoorstellen verwerkt zijn. De SDG's zijn een ideaal kader om het proces en de structuur van de omgevingsanalyse vorm te geven, gezien de focus op maatschappelijke trends en uitdagingen.

De VVSG inspiratiegids SDG's in de omgevingsanalyse biedt concrete handvaten en praktijkvoorbeelden om de SDG's te ingreren in je proces en einddocument. De inspiratiegids bevat vier grote blokken:

  1. Hoe kan je SDG data gebruiken om de omgevingsanalyse te voeden
    We gebruiken hiervoor o.a. de SDG-index voor Vlaamse steden en gemeenten. De VVSG beschikt ook over detailinformatie per gemeente die je kan opvragen via internationaal@vvsg.be. Je kan zien hoe je het doet ten opzichte van andere Vlaamse gemeenten in de realisatie van de SDG’s, maar ook rekening houdend met de context van je stad of gemeente (zoals mediaan inkomen en leeftijdsstructuur van je inwoners)
  2. SDG’s als startpunt voor de omgevingsanalyse 
  3. SDG’s meenemen in je eigen structuur (bv. DESTEP) 
  4. SDG-stempel op het einde: wat kan je doen als het proces van de omgevingsanalyse reeds gevorderd of afgerond is

Op 22 juni 2023 (11u-12u) organiseerden we een webinar. Bekijk de presentatie over de SDG's in de omgevingsanalyse, met meer info over mogelijke pistes, SDG-data en praktijkvoorbeelden van Retie en Brugge. Je kan ook de opname van de webinar SDG's in de omgevingsanalyse herbekijken.

Ben je van plan de SDG’s een duidelijke plek te geven in het proces en document van je omgevingsanalyse? Dan is de VVSG werkgroep over de SDG’s in de omgevingsanalyse misschien wel iets voor jou. Tijdens een drietal bijeenkomsten (oktober/november 2023 – mei/juni 2024) kunnen gemeenten met elkaar in gesprek gaan over hun aanpak, succesfactoren en uitdagingen. Wenst jouw gemeente deel te nemen aan deze werkgroep, stuur dan een mailtje naar hanne.albers@vvsg.be.

Hanne Albers