Auteur:

Gepubliceerd op: 13-06-2023

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die geen sociale woning of betaalbare huurwoning kunnen vinden en daarom gedwongen zijn om een goedkope woning op de privémarkt te kopen. Helaas hebben deze woningen vaak problemen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid. De nieuwe eigenaren hebben echter vaak niet genoeg geld om deze problemen aan te pakken. Met de middelen uit het noodkoopfonds kunnen eigenaars deze woningen structureel verbeteren en energiezuinig maken.

 

Permanente oproep

Vanaf 1 juli 2023 wordt het nieuwe systeem van permanente oproep voor het noodkoopfonds gelanceerd! Dit vervangt de jaarlijkse aanvraagprocedure, waardoor aanvragen continu kunnen worden ingediend. OCMW's kunnen vanaf dan op doorlopende basis een aanvraag indienen voor energetische renovatieprojecten gericht op zeer kwetsbare doelgroepen.

Dit jaar is er een budget van 30 miljoen euro beschikbaar. OCMW's kunnen een renteloze kredietlijn van 1.800.000 euro krijgen, waarmee zij op hun beurt een renteloze lening van maximaal 50.000 euro kunnen aanbieden aan noodkopers voor de renovatie van hun woning. De aflossing van deze lening begint pas na 20 jaar of vervreemding van de woning. Daarnaast is er voor het OCMW een vergoeding van 3.000 euro per noodkoopwoning beschikbaar ter ondersteuning van personeels- en werkingskosten.

Voor uitgebreide informatie kun je terecht op de website van Vlaanderen. Op deze pagina vind je tevens gedetailleerde informatie over de procedure en de specifieke voorwaarden. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen via noodkoopwoningen@vlaanderen.be.

 

Digitaal infomoment

Om kandidaten gedurende het proces te ondersteunen, organiseren de VVSG en het Netwerk Klimaat een vrijblijvend digitaal infomoment voor geïnteresseerde lokale besturen op donderdag 22 juni 2023, van 15:30 tot 16:30 uur. Schrijf je in om deel te nemen aan het online infomoment of om op de hoogte te blijven.

Op de website van VVSG kun je al veel informatie vinden over het noodkoopfonds, waaronder een handig draaiboek met een uitgebreide toolkit en een webinar.

Voor vragen over deze oproep en gedurende het verdere verloop kun je contact opnemen met Joris.deleenheer@vvsg.be  en Kris.moonen@vvsg.be

 

Kris Moonen