Auteur:

Gepubliceerd op: 21-04-2022

Verschillende steden en gemeenten bekijken op dit ogenblik hoe ze tijdelijk beschermde vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk kunnen opvangen. Maar, hoe begin je er aan? Waar moet je op letten? Bestaat er zoiets als een draaiboek voor het opzetten van een tijdelijk opvangcentrum? Om op die vragen te antwoorden heeft Rode Kruis-Vlaanderen een toolbox klaargestoomd voor lokale besturen.

De toolbox omvat 2 grote domeinen: hoe zet je een opvangcentrum op én hoe kan je op een snelle manier burgervrijwilligers uit je regio inschakelen om te helpen.

Hoe zet je een opvangcentrum op?

  • Eerst en vooral heb je een coördinator nodig om het geheel in goede banen te leiden. Iemand die full time en voor een langere termijn verantwoordelijk is voor de dagelijkse operationele werking van het opvangcentrum. De profielomschrijving van Coördinator Opvangcentrum helpt bij het rekruteren van een geschikte persoon.
  • Dan begint het echte werk. Hoe selecteer je een locatie, hoe start je met de opbouw, waar moet je rekening mee houden. Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelde daarvoor een draaiboek en een praktische checklist.

Hoe schakel je vrijwilligers in om te helpen?

Wanneer je opvang organiseert zal je naast betaalde medewerkers waarschijnlijk ook vrijwilligers nodig hebben. Zowel in de voorbereidingsfase (het installeren van het centrum), als tijdens de opvangactiviteiten zelf, kunnen zij van goudwaarde zijn.

Een goed instrument is alvast het burgervrijwilligersplatform van Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt er al meer dan 30.000 vrijwilligers die je direct kan aanspreken. Het platform zorgt automatisch voor matching en planning. Interesse? Hier lees je meer. Hier kun je je aanmelden. Zelf kandidaten rekruteren kan door de oproep Word burgervrijwilliger te delen via de communicatiekanalen van je lokaal bestuur.

Gemotiveerde vrijwilligers gevonden om de opvang van Oekraïne vluchtelingen in jouw stad/gemeente mee te ondersteunen? Dan is de volgende stap om goed voorbereid met hen aan de slag te gaan. Ook hier geeft Rode Kruis-Vlaanderen tips en praktische handleidingen over de coördinatie en de verschillende vrijwilligerstaken. Ga naar www.rodekruis.be/oekraine/opvang-door-lokale-besturen en gebruik de documenten, tips en de vrijwilligerstool om efficiënt aan de slag te gaan met het opzetten van een tijdelijk opvangcentrum.

Lees meer op onze Oekraïnepagina.

Fabienne Crauwels